Wat doet een Financial Controller?

Wat doe je als Financial Controller?

Je bent verantwoordelijk om de financiële gezondheid van de organisatie te bewaken. Daarvoor werk je aan een aantal verschillende taken, binnen financiële processen. Je kunt denken aan budgettering, forecasting en rapporteren.

Benieuwd wat de Financial Controller precies doet, ook in vergelijking tot een Business Controller? Bij Finanxe werken professionals met de ambitie om de beste te zijn in wat ze doen. Dat betekent dat je bij ons werkt aan uitdagende projecten voor opdrachtgevers die impact willen maken.

  • Netwerk van 200+ finance professionals

  • Meer dan 10 jaar professionele ervaring

  • Kantoren in Heerenveen, Groningen, Zwolle, Arnhem, Utrecht en Twente

  • Eigen Academy voor ontwikkeling, kennis en groei

Voor welke werkzaamheden worden deze professionals ingezet?

Concreet ben je als Financial Controller bijvoorbeeld bezig met de budgettering, forecasting en het rapporteren van financiële resultaten. Je zorgt op die manier voor de benodigde financiële verslaglegging. Ook help je bijvoorbeeld bij het formuleren van strategische financiële beslissingen.

Vanuit Financial Control ben je er als finance professional uiteindelijk verantwoordelijk voor dat de financiële inzet klopt. Dat houd je op meerdere niveaus in de gaten en je draagt bij aan de verbetering van processen die hiermee te maken hebben.

Taken van een Financial Controller

Concreet werk je als Financial Controller bijvoorbeeld aan de volgende taken:

  • Financiële verslaglegging Je stelt periodieke financiële rapporten op, zoals de winst- en verliesrekening, de balans en de kasstroomoverzichten. Ondertussen draag je zorg voor de nauwkeurigheid, bijvoorbeeld door regelmatig audits uit te voeren en geautomatiseerde systemen te gebruiken of te ontwikkelen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld werkt met SAP, Oracle of Microsoft Dynamics.

  • Budgettering en forecasting Je stelt de jaarlijkse budgetten op, net als andere financiële prognoses. Daarvoor werk je nauw samen met afdelingshoofden. Zo kom je tot realistische budgetten, die de doelen van de organisatie ondersteunen. Je gebruikt historische data en doet bijvoorbeeld marktanalyses.

  • Compliance en interne controles Jij helpt bij het naleven van de financiële regelgeving en het opzetten van interne controles. Daarvoor blijf je op de hoogte van wijzigingen in de wet- en regelgeving. Bovendien organiseer je regelmatige trainingen voor het financiële teams, op het gebied van compliance.

Opdrachten voor een Financial Controller

Wat doet een Financial Controller bij de organisaties met ambitie waar onze professionals werken? Ze bereiden bijvoorbeeld audits voor, werken financiële modellen bij en stellen maandrapportages op. Als ze werken aan grotere projecten gaat het om de ontwikkeling van een financiële strategie, de implementatie van een ERP-systeem of het leiden van een team bij een financiële transformatie. Zo is het werk heel afwisselend, afhankelijk van de organisatie waarvoor je aan de slag gaat.

Ben jij benieuwd wat een Financial Controller doet en heb je de ambitie om zelf de beste te worden in wat je doet? Dan pas jij heel goed bij Finanxe. Neem contact met ons op, dan maken we graag kennis.

background

Meer info over Finance Professional worden bij Finanxe?

Nieuwsgierig geworden naar werken bij Finanxe? Ontdek meer over hoe het is om Finance Professional te worden bij Finanxe!