01 november 2023

Assistent Controller gezocht voor | Brilliant Classics

Van recente albums van Ludovico Einaudi tot oude werken van Bach, Mozart en Vivaldi: bij het Leeuwarder muzieklabel Brilliant Classics worden duizenden klassieke producten uitgebracht en wereldwijd gedistribueerd. Wil jij hier als Assistent Controller onderdeel van uitmaken? Laat je dan overtuigen door Jeroen Vreugdenhil (Managing Director) en Jelmer Abma (Controller), die hieronder inzoomen op de functie. 

We hebben met 800.000 abonnees het één-na-grootste klassieke YouTube-kanaal ter wereld.

“Ik heb weinig met klassieke muziek hoor”, zegt Jelmer met een glimlach. Het is dus geen must om expert op dat gebied te zijn. Integendeel. “Het is een leuke en interessante branche om in te werken”, gaat Jelmer verder”, maar een muzikale achtergrond is niet noodzakelijk. Ik werk hier inmiddels twee jaar met veel plezier, nadat ik eerder ervaring opdeed in de accountancy en in het bankwezen.” Dat geldt overigens niet voor zijn collega Jeroen Vreugdenhil die Musicologie studeerde en al dertig jaar in de klassieke muziekindustrie actief is. Jeroen: “Ik werk inmiddels elf jaar voor Brilliant Classics en ben na oprichter Pieter van Winkel, die hier sinds de oprichting in 1996 werkzaam is, een van de langstzittende werknemers. Ik kwam hier binnen als Executive en ben erna zowel Salesmanager als Digital & Marketing Manager geweest. Sinds vorig jaar ben ik als Managing Director verantwoordelijk voor de aansturing van het team.” 

Internationale werkomgeving

Met tien werknemers wordt vanaf de Kanaalstraat 2-4 in Leeuwarden hard gewerkt om het gehele bedrijfsproces uit te voeren, waaronder de marketing, sales, logistiek en financiën. Jeroen en Jelmer hebben hierin geregeld contact met collega’s in het buitenland, aangezien Brilliant Classics onderdeel is van het Duitse Edel, gevestigd in Hamburg. Jeroen daarover: “Als Assistent Controller zul je, met Engels als voertaal, regelmatig contact hebben met onze collega’s in Duitsland. Daarnaast zitten onze afnemers over de hele wereld, hebben we het één-na-grootste klassieke YouTube-kanaal met ruim 800.000 abonnees en werken we met royalty’s. De financiële stromen zijn zeer divers en hebben een internationaal karakter. Dat merk je als Assistent Controller in je dagelijkse werkzaamheden. Het geeft een leuke, moderne touch aan werken binnen Brilliant Classics.” Jelmer is het daarmee eens: “Goed Engels spreken en schrijven is belangrijk. Naast het hoofdkantoor is ook de productiefabriek in Duitsland gevestigd. In de fabriek in Röbel worden alle de cd’s en platen gemaakt.”

In deze brede financiële rol kun je nadenken over veranderingen en onze toekomst.

Zwaartepunten

Als Assistent Controller bekleed je een brede financiële rol, waarbij je je bezighoudt met het voeren van de administratie, inclusief het verwerken van bankmutaties, opstellen van facturen, inboeken van digitale inkoopfacturen, aangiftes doen, rapporteren en opschonen van het grootboek. Jelmer over de kerntaken: “De maandafsluiting is één van de zwaartepunten van de functie van Assistent Controller, waarin we ook samen zullen optrekken. Daarnaast zijn wij met de financiële afdeling nauw betrokken bij het verkoopproces, waarbij de aantallen in cd’s groot en divers zijn. De bijbehorende data verwerken we in Excel en importeren we vervolgens. Zaken als verticaal zoeken en draaitabellen maken komen daarbij om de hoek kijken. Uitstekende kennis van Excel is dus essentieel.” Jeroen vult hem aan: “Onze voorraad wat cd’s en platen betreft hebben we op diverse plekken in de wereld liggen. Op structurele basis moeten we hierover rapporteren. Hier werk je als Assistent Controller aan, samen met Jelmer. Het zou mooi zijn als onze nieuwe collega wat rapportages betreft het vermogen heeft om stappen te maken in het analyseren van dergelijke rapporten.” Beide heren zijn het erover eens dat los van het rapporteren en de maandafsluiting de functie erg zelfstandig is. Jelmer: “Natuurlijk werken we regelmatig samen. Vooral bij de maandafsluiting komt veel bij elkaar, inclusief gezonde druk om deadlines te halen. Daaromheen heb je een vrije, zelfstandige rol. En als er vragen zijn, dan is er altijd wel een collega in de buurt die kan helpen. We zijn een platte organisatie, met korte lijnen.” 

Meedenken

Op de vraag wat momenteel de grootste uitdagingen zijn binnen de organisatie, noemen Jeroen en Jelmer dat de systemen en werkprocessen meer geautomatiseerd moeten worden in de toekomst. “Daarin moeten we onderzoeken wat goed bij ons past”, gaat Jeroen verder. “De financiële stromen en processen nemen toe, onder meer door radio-inkomsten en licenties die wij aan bepaalde partijen verstrekken. Het is een uitdaging om die stromingen inzichtelijk te houden en om alles goed te borgen. Het zou ons helpen als de Assistent Controller de capaciteiten heeft om mee te denken hierin, bijvoorbeeld op het gebied van automatisering en digitalisering. In de verandertrajecten of -projecten kan hij of zij vervolgens een mooie rol spelen.” Jelmer beaamt dat: “We zullen stappen moeten maken om toekomstbestendig te zijn. Het gebruik van Excel moet verder geautomatiseerd worden. Daarin leggen we momenteel alles vast qua royalty’s, om een voorbeeld te noemen. In Excel rapporteren we en vanuit daar worden de bijbehorende facturen gemaakt. Dat kan effectiever. Met een alsmaar toenemende hoeveelheid aan bestanden en data zou een geautomatiseerd systeem ons helpen. Dat is iets waar we samen over na moeten denken.”

De sfeer is bij ons gemoedelijk en laagdrempelig. Familiair eigenlijk.

Uitjes Hamburg

Werk is belangrijk, maar binnen Edel en Brilliant Classics is tevens veel aandacht voor groei, ontwikkeling en gezelligheid. Om het nuttige met het aangename te combineren gaan alle collega’s van Brilliant Classics jaarlijks tweemaal naar Hamburg. Jeroen: “Binnen Edel werken 1.100 mensen, maar onze tak in Leeuwarden is te zien als zeer zelfstandig. Toch reizen we twee keer per jaar af naar Hamburg om enerzijds te overleggen met onze collega’s op het hoofdkantoor, maar ook om het gezellig met elkaar te hebben. We bezoeken onder andere steevast het grote kerstfeest van Edel. Verder zijn we begaan met elkaar. De sfeer is hier gemoedelijk en laagdrempelig. Familiair eigenlijk. Zelf organiseren we ook genoeg. We zijn laatst een dag wezen praamvaren en hebben recent een bedrijfsmassage gehad.”

Het bedrijf is in Leeuwarden op loopafstand van het centrum gevestigd, met de uitvalswegen dichtbij. De twee werkruimtes zijn fraai, met hoge plafonds. Het voelt als een woning met twee huiskamers. Klinkt dit jou als (klassieke) muziek in de oren? Klik dan hier om naar de vacature te gaan. We kijken uit naar jouw reactie!

Lees verder