26 juli 2024

Gedreven Controller gezocht voor Wellinq

Er is behoefte aan stabiliteit en continuïteit, om vanuit daar stappen te maken.

Het internationaal opererende Wellinq is op het bedrijventerrein in Leek gevestigd, op een steenworp van de A7. Het bedrijf maakt medische hulpmiddelen voor hart- en vaatziekten, zoals katheters waarmee een diagnose van hartfalen kan worden gesteld of waarmee bijvoorbeeld stents kunnen worden geplaatst. Wil je hier als financial indirect aan bijdragen? Dat kan, aangezien er binnen Wellinq ruimte is voor een controller en een financieel medewerker. HR Manager Wendy Melchior en interim financial Vrony Witteveen praten je bij!

Het innovatieve Wellinq is een zogeheten medical device bedrijf. Vanuit het Groningse Leek worden medische hulpmiddelen ontwikkeld en geproduceerd op het gebied van hart- en vaatinterventie. Daarmee worden artsen en patiënten geholpen, waarbij de kwaliteit van leven vooropstaat. Wendy Melchior (53) stuurt als manager de afdelingen HR en finance aan. Samen met Vrony Witteveen (30) gaat ze dieper in op de openstaande rol van controller, waarbij de vacante functie van financieel medewerker tevens wordt kort belicht. “Ik heb een achtergrond als antropoloog”, begint Wendy, “maar werk al vijfentwintig jaar in HR. Ik ben geboeid door culturen, waaronder organisatieculturen. Ik ben inmiddels zes jaar voor Wellinq werkzaam en heb veel ervaring in productieomgevingen. Het productieproces – van ontwikkeling tot aflevering – vind ik erg interessant.” Naast Wendy zit haar interim-collega Vrony, die via Finanxe ongeveer een jaar aan Wellinq verbonden is. “We zoeken mijn opvolger. Ik ben verantwoordelijk voor heel finance, waarbij ik vooral bezig ben geweest met het aanbrengen van structuur en het vereenvoudigen van processen”, aldus Vrony.

Brede rol als controller

De nog aan te nemen controller krijgt binnen Wellinq een brede rol in controlling. Je zorgt voor de ontwikkeling van de financiële administratie, rapporteert, fungeert als sparringpartner voor directie en management, houdt zicht op de cashflow, ondersteunt in businesscases en maakt een verdere doorvertaling van procesverbeteringen. Vrony gaat dieper in op de functie: “Het is belangrijk om financieel overzicht te houden. Daaromheen is veel ruimte om zaken aan te pakken. Naast het optimaliseren en verbeteren van processen, kun je denken aan digitaliseren. Zo loopt de factuurstroom al beter, maar is verdere automatisering nodig. Ook in het budgetteren zijn stappen te maken. Er wordt nog veel met Excel gewerkt. De wens is er om optimaler gebruik te maken van Exact.”

Je moet weten hoe we er financieel voorstaan en wat de consequenties van keuzes zijn.

Afstemmen op organisatiebehoefte

Om voor een goede overdracht en een organische opvolging te zorgen, geeft Vrony aan dat ze nog even aan Wellinq verbonden zal zijn op het moment dat de nieuwe controller start. Wendy gaat door op de rol van controller: “Hij of zij moet de financiële stand van zaken inzichtelijk hebben, waarbij het jaarwerk een van de kerntaken is. In het rapporteren zit tevens ontwikkeling. We zoeken hierin geen zwaargewicht, maar wel iemand die weet hoe Wellinq er financieel voorstaat en wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn. Rapporteren is hier inherent aan. Het moet afgestemd zijn op de behoefte van de organisatie. Richting middenmanagement is soms wat meer tekst en uitleg gewenst, bijvoorbeeld bij complexe vraagstukken op het gebied van afwaardering of bevoorrading. Op directieniveau speelt dat minder.”

Optuigen rapportagestructuur

Zoals genoemd kan op rapportagevlak een en ander verbeterd worden. Vrony: “Als controller moet je sturen op de juiste input. Als de input niet klopt, dan is de output ook niet goed en is het onmogelijk om de juiste beslissingen te nemen. ” Wendy daarover: “Het is niet zo dat we daar momenteel projectmatig mee bezig zijn, maar het helpt de organisatie als de controller onze rapportagestructuur verder kan optuigen. Op zo’n manier dat we telkens eenzelfde soort rapportages krijgen. Wellinq bestaat uit meerdere bv’s. Een daarvan is verkocht aan een Amerikaans bedrijf, waar we de financiën nog wel voor doen. Als controller heb je dus internationale contacten. Je moet weten wat daarbij komt kijken en wat je bijvoorbeeld moet aanleveren. Hier is een rapportageformat voor. De Engelse taal beheersen is daarbij belangrijk.”

De controller moet onze rapportagestructuur verder optuigen.

Vervangen interimmers

Er zijn momenteel zeventig collega’s in (vaste) dienst bij Wellinq, allen met Leek als standplaats. De helft ervan is op de productieafdeling aan het werk. “Die verdeling klinkt misschien gek”, zegt Wendy, “maar onze medische producten hebben met veel wet- en regelgeving te maken. Alleen op de afdeling kwaliteit werken al acht collega’s.” Wendy stuurt drie collega’s aan, verdeeld over HR en finance. Binnen Wellinq zijn momenteel twee interimmers actief, namelijk Vrony én een financieel medewerker. Beide interim financials worden vervangen door vaste collega’s, wat voor meer continuïteit zorgt binnen finance. De controller en financieel medewerker gaan veel samenwerken. Wendy: “De financieel medewerker houdt zich met name bezig met het inboeken van in- en uitgaande facturen, bankboekingen, debiteuren en crediteuren, het controleren van facturen en het verzorgen van de Btw-aangiftes en CBS-enquêtes. Samen met de controller runt hij of zij de boel op financieel vlak.”

Organisatiesensitiviteit

De controller moet in staat zijn om de financiële afdeling verder op te bouwen, uiteraard bijgestaan door de financieel medewerker. Dit gebeurt binnen een platte organisatie, waar de sfeer goed is en men wars is van hiërarchie. Wendy en Vrony typeren Wellinq als informeel. Je kunt bij iedereen langs- en binnenlopen. Inherent daaraan is dat je als controller wél in staat moet zijn om je weg te vinden binnen de organisatie. “Je moet je bewegen binnen het bedrijf”, gaat Vrony verder, “en collega’s leren kennen. Je moet zaken uitvogelen en hebt geregeld anderen nodig om verder te komen. Wat dat betreft zoeken we een mensenmens.” Wendy knikt: “Daarbij moet je tegen een stootje kunnen. Je moet flexibel zijn. Soms is het even passen en meten, gaat het niet zoals je misschien in gedachten gaat. Je moet niet schrikken als een betaalbatch wordt opgeschoven. Maar weet dat het goedkomt. We hebben enkele zware coronajaren gehad. Sindsdien zijn we aan het bouwen en als controller bouw je mee. Nieuwe ideeën en initiatieven waarderen we. Je krijgt de ruimte om – naast de gekaderde taken – zelf invulling te geven aan je functie. En dat binnen een heel leuk bedrijf, waarin we goed samenwerken en we het leuk hebben met elkaar.”

Interesse of vragen?

Directe interesse of heb je vragen naar aanleiding van de vacature? Neem contact op met Business Consultant Kim.

Lees verder