11 juni 2024

Brink zoekt Business Controller

Bij een familiebedrijf met 120 jaar ervaring denk je misschien aan traditie en een duidelijk omkaderd takenpakket. Maar niks is minder waar bij Brink Towing Group, waar een grote uitdaging ligt voor de nieuwe Business Controller. CFO Martien Ariaans beschrijft hoe je het bedrijf in deze rol ondersteunt met de volgende stap in hun professionaliseringsslag.

Brink werd 120 jaar geleden opgericht als familiebedrijf. En in meer dan een eeuw is er natuurlijk een heleboel veranderd. De wereldmarktleider ontwerpt, produceert, test en verkoopt flenskogels, vaste, afneembare en wegdraaibare trekhaken met stroomvoorziening. Ze hebben een divers klantenbestand, van autofabrikanten en professionele montagebedrijven tot consumenten. Twee jaar geleden werd het bedrijf overgenomen door de internationale DexKo Group.

Een familiebedrijf met een zakelijk tintje

Sinds de overname zijn grote professionaliseringsstappen gezet. Binnen Brink merk je dan ook een mengeling van de wat zakelijkere insteek van het Amerikaanse moederbedrijf, de invloeden van het Duitse hoofdkantoor en de Nederlandse aanpak die Brink al jaren kenmerkt.

Want de oorsprong als familiebedrijf is zeker nog voelbaar in de cultuur van Brink: ze houden van een no-nonsense aanpak. Hard werken, veel gezelligheid. CFO Martien Ariaans vertelt: “Wij houden niet van opsmuk. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Iemand die gelukkig wordt van de cultuur op de Zuid-As gaat hier hun draai niet vinden. Wil je hard werken en veel lol maken samen? Dan zit je hier goed.”

Op de grootste vestiging van het bedrijf in Staphorst vind je de helft van de 850 mensen die bij Brink Towing Systems werken. Het bedrijf heeft ook een vestiging in het Brabantse Oosterhout én productielocaties in Zuid-Afrika, Frankrijk en Thailand. Ook hebben ze verkooporganisaties en magazijnen in Denemarken, Polen en Italië. Met een productie van maar liefst een miljoen trekhaken per jaar, verwacht het bedrijf dit jaar een omzet van 165 miljoen te realiseren.

Veranderingen op stapel

“We komen uit een uitdagende periode, waarin we problemen identificeerden en aanpakten. Dat betekent dat we nu weer aan het opbouwen zijn”, schetst CFO Martien Ariaans de transitie van de organisatie. “Vroeger werkten alle locaties ‘los’ van elkaar, nu werken we meer als één geheel. Ook de productsamenstelling verandert en we merken dat sommige gewoonten en patronen aan een update toe zijn. Dat zijn mooie onderwerpen om beet te pakken en te verbeteren.”

De rol van Business Controller

Je dag begint, net als die van je collega’s, zo tussen 08.00 en 09.00 uur. Afhankelijk van je agenda sluit je de dag wat vroeger af, of trek je een uurtje door. Meestal werk je op kantoor, met je collega’s van het hoofdkantoor en uit de productie. En soms is een dagje thuis ook fijn. “Die vrijheid krijg je, de bijbehorende verantwoordelijkheid neem je.”

In je functie rapporteer je aan de manager business control en ben je binnen de groep mede verantwoordelijk voor de tak Business Control. Je zorgt voor een kostenbewuste organisatie, ontwikkelt KPI’s en maakt analyses om inzichten te krijgen in marges en tarieven, salesinzet en operationele werkzaamheden. Ook op het gebied van automatiseringen wil Brink een slag slaan. “Als Business Controller ben je de drijvende kracht achter dit soort veranderingen. Je maakt je
bijvoorbeeld hard voor verdere IT-automatiseringen”, vertelt Martien, want Brink heeft projecten rondom ERP- en reportagesystemen op de planning staan.


In Staphorst zit een financieel team, business control zit samen met financial control op één kantoor en met deze personen werk je samen om verbeteringen op te pakken en door te voeren. Je zult merken dat binnen de organisatie een wisselwerking is met andere landen.

De functie achter het takenlijstje

De hoofdtaak van je functie is kort en krachtig omschreven: zorgen dat de forecasting klopt. “Dat is één regel op papier, maar daar zit een wereld aan taken achter”, vertelt Martien. Het gaat ook over business cases voor investeringen, de product-market-fit. “Wil je hier slagen? Dan zijn sterke lijntjes binnen de organisatie nodig. Je moet wat je ziet in de operatie, kunnen vertalen naar Finance. Een kritische houding is daarbij wenselijk: bevraag waarom dingen gaan zoals ze gaan, geef feedback en stel veranderingen voor waar nodig. Alles om te zorgen dat wat wij opschrijven, ook te realiseren is. Makkelijk gezegd misschien, maar daar zit heel veel in”, zegt Martien. “Denk aan de voorspelbaarheid van sales, het productieapparaat, de voorspelbaarheid van overige uitgaven en het draagvlak binnen de organisatie.”

Wie ben jij?

Brink zoekt een proactief en hands-on persoon, een ervaren Finance professional met een bewezen track record in matrixorganisaties. Een sterke teamspeler die in staat is om af te stemmen op de eisen van het moederbedrijf, maar toch rekening houdt met het belang van Brink. Down to earth, pragmatisch en met een sterke drive voor resultaten.
De CFO richt zich op het speelveld buiten Brink, zegt Martien. “Daarom zoek ik een sterk intern team, dat een behoorlijke mate van autonomie heeft en krijgt om zaken op te pakken. Dat maakt de functie heel uitdagend: de organisatie staat klaar om je te helpen, maar we zoeken wel een vakvolwassen iemand. Gebruik de vrijheid die je krijgt en neem de verantwoordelijkheden die daarbij horen.”


Ben jij de Business Controller die ze zoeken bij Brink? En breng jij het beste van twee werelden in een organisatie naar boven? Bekijk dan de volledige vacature hier!

Interesse of vragen?

Directe interesse of heb je vragen naar aanleiding van de vacature? Neem contact op met Business Consultant Agnes.

Lees verder