10 juni 2024

Financial Controller gezocht voor EQOM-groep

EasyToys behoeft nationaal, zeker in het noorden, geen inleiding. Deze marktleider in erotische artikelen behoort tot de EQOM Groep, waar onder andere bedrijven als Christine le Duc, het Noorse Kondomeriet en het Duitse Amorelie onder vallen. Heb jij behoefte aan een brede rol als Financial Controller? Jouw potentiële collega’s Wouter Iwema (Finance Director), Ronald van den Berg (Chief Financial Officer) en Anne van der Meulen (Senior Financial Controller) leggen hieronder uit waarom je moet reageren.

Het is een cliché, maar bij ons is geen dag hetzelfde

Het hoofdkantoor in Veendam voelt bij binnenkomst als een warm bad. Vriendelijke blikken, begeleiding naar de prachtige showroom – waar onderweg de ruime en goed verlichte werkplekken opvallen – en direct een aanbod van koffie en water. In een van de fraaie spreekkamers schuiven Wouter Iwema, Ronald van den Berg en Anne van der Meulen aan. Dat de functie van financial controller zo uitdagend is als de branche waarin EQOM zich begeeft wordt al snel duidelijk. “EQOM groeit stevig door”, trapt Wouter af, “en daar ga je als financial controller veel van merken. We hebben inmiddels kantoren in Engeland, Duitsland en Noorwegen, maar zullen ook overnamekansen in andere landen wereldwijd niet onbenut laten. Dat brengt binnen de financiële afdeling een bepaalde snelheid en dynamiek met zich mee. Daar moet je, naast de daily business, wel in mee willen en kunnen gaan.”

Implementatie ERP

Een brede financiële functie. Verscheidenheid, afwisseling, vrijheid en verantwoordelijkheid. Het zijn begrippen die al snel vallen. Ronald, in januari 2023 als CFO gestart, geeft aan dat er naast de basiswerkzaamheden ruimte is om aan interessante projecten deel te nemen of deze op te zetten. Ronald: “Omdat we zo hard groeien komt er veel op ons af. Je moet mee in de flow. Bij een regulier handelsbedrijf is de snelheid flink, maar de onlinewereld zit in een nog hogere versnelling. Een omvangrijk project is de implementatie van een nieuw ERP-systeem, waar de financial controller tevens een rol in gaat spelen.”

Wat de ERP-implementatie betreft gaat EQOM volledig over naar de cloud-based applicatie Microsoft Dynamics 365. Wouter en Anne zijn als key users nauw betrokken bij het proces. Anne, in maart 2024 begonnen als senior financial controller, daarover: “De overgang naar een nieuw ERP is een geweldige uitdaging voor de hele organisatie. Het raakt praktisch alle afdelingen waardoor je met veel verschillende mensen aan tafel komt en gelijk de organisatie goed leert kennen. Twee bedrijven van EQOM zijn in 2023 al overgegaan en in 2024 gaan we in hoog tempo door. De nieuwe financiële collega zal verantwoordelijk zijn voor EQOM in Nederland. Nederland is nog niet overgegaan, dus hij of zij zal hierbij aansluiten.” 

Je moet mee kunnen gaan in de snelheid en dynamiek van onze organisatie

Versterking financiële afdeling

Dat de EQOM Groep en met name EasyToys de wind in de zeilen heeft is te merken aan verschillende zaken, waarvan de uitbreiding van de financiële afdeling er eentje is. Wouter glimlachend: “Toen ik hier bijna 6 jaar geleden begon zaten er twee mensen op finance. Dat zijn er inmiddels vijftien, waarvan het gros vanuit het hoofdkantoor in Veendam werkt.” Anne vult hem aan: “De financiële afdeling bestaat uit accounting, business control en financial control. Op alle onderdelen zijn we flink uitgebreid. Net voor mij waren al een paar nieuwe collega’s gestart bij accounting en business control en ook verdere versterking op het gebied financial control is welkom! Het is mooi om te zien dat iedereen verschillen achtergronden meeneemt. Mijn ervaring vanuit de accountancy kan ik goed kwijt in mijn werkzaamheden bij EQOM.”

Zelfstandigheid

De roep om een zelfstandigheid zie je in menig vacaturetekst voorbijkomen, zonder dat de duiding ervan direct zichtbaar is. Wouter, Ronald en Anne hebben niettemin een helder beeld van de zelfstandigheid die de financial controller moet bezitten en uitstralen. Ronald: “Vakbekwaamheid is essentieel, maar meegaan in een wereld én organisatie die snel verandert, is twee. We zijn internationaal actief, dus ook op dat niveau moet je aanhaken. Naast het uitstekend beheersen van je brede takenpakket op het gebied van bijvoorbeeld jaarrekeningen en interne beheersing is leiderschap nodig om anderen mee te krijgen.” Anne gaat daarop verder: “Je moet het vermogen hebben om de organisatie verder vooruit te brengen. Van veranderingen die daarbij nodig zijn moet je anderen kunnen overtuigen, zonder voorbij te gaan aan hun vragen en mogelijke bezwaren. Alleen zo help je de organisatie verder. Het beschikken over sterk analytisch denk- en werkvermogen is tevens belangrijk. Dagelijks werk je met grote dataset. Je moet het leuk vinden om die te doorgronden.”

Als financial ben je uitvoerend bezig, maar moet je relevante vraagstukken kunnen analyseren en uitwerken

Internationale speler

Eerdergenoemde zelfstandigheid betekent volgens Wouter dat je je eigen broek kunt ophouden. “De financial controller moet een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van vraagstukken, ook als ze complex van aard zijn. Iemand moet vanuit de business komen en weten wat er gevraagd wordt, óók richting de directe collega’s in Engeland, Duitsland en Noorwegen. Je denkt mee in de budgetteringsprocessen, waarbij je naast de financiële verslaggeving tevens diverse wet- en regelgevingen moet leren kennen.” Ronald aanvullend: “Het is een kwestie van je rol pakken. Wij zijn er voor de losse eindjes en laatste stukjes.” Naast het hoofdkantoor in Veendam heeft EQOM in Nederland tevens een vestiging in Zwaagdijk.

Samenwerking

Waar Wouter en Anne met name sparringpartner zijn voor meer complexe materie, daar zal de samenwerking tussen Anne en de financial controller primair gericht zijn op de lopende zaken. Anne: “We zullen in Nederland met elkaar de kar gaan trekken, dus zeker in het begin werken we intensief samen. Het doel is om financial control gezamenlijk verder vorm te geven en de processen te versterken. We gaan dit onder andere doen door te sparren en gebruik te maken van elkaars ervaring. Als nieuwe financial controller zijn jouw kennis en ideeën meer dan welkom. De daily business zal uiteindelijk meer onder de verantwoordelijkheid van de financial controller komen te vallen, zodat ik meer tijd heb om mij te focussen op het totaalplaatje van de groep. Al is dat wel echt een tweede fase. We gaan het eerst echt samen doen.

Uitdagingen

Op de vraag wat de uitdagingen op de financiële afdeling zijn en wat de nieuwe collega moet doen en kunnen om de gewenste impact te hebben, komen meerdere zaken aan bod. Anne: “Het is al eerder genoemd, maar we zoeken iemand uit de accountancy of de business die deze werkzaamheden herkent of al eens gedaan heeft. Daaromheen kun je een nadrukkelijke rol spelen in het verder professionaliseren van de afdeling. Enerzijds in het vertalen van de financiële regels naar de praktijk en het op niveau rapporteren en analyseren van cijfers, maar tevens in het optimaliseren van de systemen waarmee we werken. Rapportagetool Lucanet is daar één van, waar onze actuals en budgetten in staan. De basis staat, maar we kunnen daar veel meer uithalen. Affiniteit daarmee is dus gewenst, ook in de combinatie met Power BI.” Wouter over het werken met Lucanet: “De financial controller moet die tool verder uitdiepen, denk daarbij aan het bouwen van dashboards en het inrichten daarvan.” 

Veel verantwoordelijkheid

“De nieuwe collega zal dagelijks contact hebben met Anne. Het geeft aan dat je op niveau acteert en een grote mate aan verantwoordelijkheid hebt”, aldus Wouter. Hij gebruikt erna een metafoor van een rijdende trein die met flinke vaart vooruitgaat en waar je zelf aan de knoppen draait qua workflow. “Soms moet je op de rem trappen. Wat ik ermee wil zeggen is dat je tijdig moet aangeven dat jouw coupe vol is. Alles valt en staat met time- en verwachtingsmanagement, én goed naar boven en onder toe communiceren waar je mee bezig bent.” Ronald beaamt dat: “Grenzen bewaken en duidelijk zijn is belangrijk. In de hectiek en dynamiek van de e-commerce moet je aanhaken. Onze winkel wordt verbouwd, maar is wel open. Je doet de lopende business, maar bouwt tevens verder aan de processen en systemen.” Anne geeft tenslotte aan dat iemand zelf moet kunnen inschatten wat kan en past. Niet alleen in de eigen agenda, maar ook gelieerd aan de organisatie. “Je moet je weg vinden, de juiste mensen benaderen en in de financiële vraagstukken die spelen zorgen dat je niks vergeet. Op basis daarvan verwacht ik dat er een duidelijk oordeel of advies wordt gegeven. Hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen onderscheiden en snel keuzes maken is in onze organisatie essentieel”, sluit hij af.

Taboes doorbreken

“Er haken voor of tijdens het selectietraject wel eens kandidaten af vanwege de branche waarin EQOM zich bevindt, omdat ze het lastig vinden om in hun directe omgeving aan te geven dat we erotische artikelen produceren en verkopen. Dat taboe moet je willen doorbreken. Daarnaast hebben we niets voor niets de Groninger Ondernemingsprijs 2023 gewonnen!”, zegt Wouter. Ronald knikt. “Dit is een geweldig bedrijf. Het product went snel. Wat meehelpt is dat EasyToys een goede naam heeft. Je gaat vanzelf mee in de flow.” Het heerschap is het volmondig met elkaar eens dat werken bij EQOM louter voordelen kent. Wouter: “Ik heb in de accountancy gewerkt en kwam bij veel bedrijven over de vloer. De sfeer was vaak formeel. Dat is hier anders. We zitten samen op kantoor, de lijnen zijn kort en er is ruimte om te socializen. En er komen altijd zaken tussendoor die je niet had voorzien. Dat moet wel bij je passen uiteraard.” Anne herkent dit volledig: “Mijn dag ziet er geregeld anders uit dan dat ik vooraf had gepland. Flexibiliteit is dus essentieel. Je moet snel kunnen schakelen en daar ook energie uit halen.”

‘Ons product went snel, waardoor je vanzelf meegaat in de flow’

Diverse extra's

Dat EQOM en de daarbij horende labels en merken bekendstaat om het verkopen van producten die voor het nodige vermaak zorgen moge duidelijk zijn. De organisatie zelf doet er van alles aan om het personeel van een fijne tijd te voorzien. Dat uit zich niet alleen in uitstekende arbeidsvoorwaarden en geweldige feestjes, maar evenzo in aandacht voor vitaliteit. Wouter: “Je kunt gratis gebruik maken van de moderne sportschool naast ons kantoor in Veendam. Daarnaast worden er wekelijks bootcamps georganiseerd. Wil je jezelf ontwikkelen, dan gaan we daarover het gesprek aan. Ook qua opleidingen en cursussen is er veel mogelijk.” Ondanks dat Anne nog niet zo lang in dienst is zijn het volgens hem echter de kleine dingen die het doen. “We hebben hier een grote, open ruimte waar we samen een biertje kunnen drinken. Inclusief eigen bar, mooi, hè? Ik maak geregeld gebruik van de sportschool, maar geniet ook van de kleinigheden die het werk extra leuk maken zoals de aanwezigheid van een pooltafel en tafelvoetbal, dagelijks vers fruit en elke vrijdag een gratis lunch samen met de collega’s.”

Ronald is het daarmee eens. “Van zomerfeesten, Oktoberfest en tripjes naar het buitenland tot groepjes collega’s die samen naar de Zwarte Cross en Lowlands gaan: als je wilt, kun je overal naartoe.” Dat komt volgens Wouter mede doordat EasyToys betrokken is bij veel evenementen en goede doelen. “We groeien hard en duiken in een snel veranderende markt. Dat brengt mooie dingen met zich mee. We waren tot voor kort sponsor van FC Emmen en hadden de grootste boot op de Pride in Amsterdam, maar nemen ook actief deel aan de Beach Clean-up op Vlieland. We zijn een betrokken werkgever, ook maatschappelijk. Daar wil je toch bij horen?”

Ben jij toe aan een brede financiële rol binnen een zeer dynamische organisatie? Lees dan hier de vacature door en reageer! Voor meer informatie kun je contact opnemen met Irene of Mark.

Interesse of vragen?

Directe interesse of heb je vragen naar aanleiding van de vacature? Neem contact op met Business Consultant Irene.

Lees verder