23 augustus 2023

De Finanxe-carrière van Issey Tsuneta

Hij zit inmiddels al jaren op het warme Finanxe-nest. En dat bevalt hem prima. Zijn eerste opdracht namens Finanxe begon bij PostNL en dat was ook meteen zijn eerste ervaring in het bedrijfsleven. Daarvoor had hij 7 jaar bij KPMG gewerkt als (assistent) accountant in de (openbare) controlepraktijk. Maar toen werk en privé uit balans raakte, werd het tijd om ‘een deurtje verder te kijken’. Interim-werk zat altijd al in zijn hoofd. Er waren in die tijd meer kapers op de kust, maar door ‘de klik’ met collega’s Martijn Bakker en Jerwin ten Caat koos Issey voor Finanxe. Dat voelde goed.

Issey Tsuneta

Nickname: Bootcamp Warrior
Kantoor: Kantoor Groningen
Laatste opdrachtgever: Smeding Groenten en Fruit

Issey start binnenkort aan een nieuwe interim opdracht

Bij elke opdracht heb ik groei doorgemaakt. Persoonlijke ontwikkeling, manier van werken, technische kennis, (toepassen van) wet- en regelgeving. Dat neem je mee naar een volgende opdracht.

Zelfontplooiing

Wat wilde Issey leren? Zowel als finance professional als persoonlijk? In ieder geval de ins en outs van het bedrijfsleven door aan de slag gaan als controller en daarmee een andere manier met ‘cijfers bezig te zijn’ dan als accountant. Daar had hij al wel aan gesnuffeld, maar toen hij als senior boekhoudkundig medewerker bij PostNL terechtkwam, begon die ervaring pas echt.

Issey was vroeger niet het type die graag in de schijnwerpers stond. Liever een beetje op de achtergrond. Zijn eerste opdracht was een beetje aftasten. Een maandafsluiting, jaarafsluiting, tja hij had er wel van gehoord en natuurlijk gezien bij zijn voormalige KPMG-klanten, maar hoe en wat als je het zelf moet gaan doen? Dat wist hij nog niet precies.

Na verloop van tijd kreeg hij er steeds meer feeling voor en meer vertrouwen in om proactief te zijn. “Bij elke opdracht heb ik groei doorgemaakt. Persoonlijke ontwikkeling, manier van werken, technische kennis, (toepassen van) wet- en regelgeving. Dat neem je mee naar een volgende opdracht”, zegt hij.

Issey heeft de afgelopen jaren aardig wat ontwikkelsprongen gemaakt. Door de opleidingen bij Finanxe en het volgen van opleidingen voor zijn RA-titel, maar ook zeker door de kennis en kunde die hij bij verschillende opdrachten, in diverse functies en branches, opbouwde. Over welke ontwikkelingen hebben we het? Meer zelfvertrouwen, versterkte sociale vaardigheden, een beter inschattingsvermogen, de kennis van de cycli van het bedrijfsleven, maar ook het doorgronden daarvan en mensen daarin begeleiden.

Een recente cursus ‘Oordeelloos luisteren’ uit de Finanxe Academy staat hem nog vers in het geheugen. “Daar heb ik van geleerd”, zegt hij. Wat is de kracht hiervan? De een kan gewoon vertellen en de ander luistert aandachtig en vormt geen oordeel. Dus wat degene ook vertelt, het heeft waarde en voelt zich gehoord.

Beginfase

Wat vindt hij cruciaal als hij start bij een nieuwe opdracht? Daar is Issey heel duidelijk in: een goede overdracht. Daar valt en staat alles mee. Tijdens de startersdag van Finanxe vertelde hij dit nog aan de nieuwe groep professionals en trainees. “De ene heeft het geluk van een ‘warme overdracht’ en krijgt genoeg tijd en mogelijkheid om kennis te verkrijgen. De ander heeft minder tijd of moet zelf informatie verzamelen en proactief zijn”.

Issey geeft nog een handige (soms cruciale) tip: blijf open vragen stellen. De ‘waarom’-vraag is in zijn optiek de allersterkste. Waarom gaat het proces zo? Waarom werken we op die manier? Waarom wil men deze informatie op deze specifieke manier? Dit nodigt jezelf en de ander uit om dieper na te denken over de nut en noodzaak van werk- en bedrijfsprocessen. Handig voor eventuele verbeterslagen.

Binnen Finanxe is er altijd ruimte om je voorkeur voor nieuwe opdrachten uit te spreken.

Finance manager

Na zijn opdracht bij Achmea had Issey bij Finanxe aangegeven dat hij toe was aan een rol met meer leidinggevende taken en verantwoordelijkheden. Issey: “Binnen Finanxe is er altijd ruimte om je voorkeur voor nieuwe opdrachten uit te spreken. En ik heb altijd die keuzevrijheid gehad om zelf een brede opdracht van taken en verantwoordelijkheden te kiezen.” Hij kwam terecht bij Afterpay waar hij als senior financial controller veel verantwoordelijkheden kreeg. Aan de ene kant uitvoerend; de hele administratie overzien en rapportages maken. Waren er bijzonderheden? Dan kwam hij in actie en moest hij schakelen, beheersen én managen naar andere afdelingen en partijen binnen het bedrijf. “Ik ging soms van de ene pet naar de andere: van uitvoeren naar managen.”

Na deze opdracht had hij de smaak te pakken. En eindelijk kwam de kers op de taart en kon hij als Manager Finance & Control bij Smeding Groenten en Fruit beginnen. Zijn eerste volle 100% opdracht als manager. Wat is zijn doel? “Ik wil dat medewerkers hun werk in een veilige en prettige werksfeer kunnen doen en dat ik iets kan bijdragen, er voor hen ben en hen verder help als dat nodig is.”

Na 7 jaar Finanxe

Issey blikt met veel plezier terug op de afgelopen jaren bij Finanxe. “De begeleiding is goed, het contact is persoonlijk en prettig en er is altijd een luisterend oor om te horen wat een financial wil. Ze hebben oog voor je en geven je ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Er wordt gekeken naar je talenten en niet naar wat er allemaal beter moet.”

En, zo sluit hij af: “Wat ze goed doen, is de financials vooropstellen. De mogelijkheid om de beste versie van jezelf te kunnen laten zien.”

Lees verder