18 juni 2024

Ambiteuze Teamlead Finance & Control gezocht | voor E. van Wijk Forwarding

‘Financial control beheersen is belangrijk, maar je moet vooral gedreven en nieuwsgierig zijn

De zes logistieke ondernemingen die onder E. van Wijk Forwarding vallen, zijn allen strategisch gevestigd op het XL Businesspark Twente in Almelo. Binnen Finance & Control is momenteel ruimte voor een teamleider. Manager Dirk Jan Bouman gaat dieper in op deze rol.

Dirk Jan Bouman (36) is al achttien jaar werkzaam binnen de E. van Wijk Group, waar de Forwarding-tak onder valt. Als administratief medewerker begon hij zijn loopbaan in 2006 binnen het onderdeel E. van Wijk Logistics BV. Erna maakte hij de stap naar transportplanner, assistent controller, Group controller en inmiddels manager Finance & Control. “De eerste zestien jaar was ik werkzaam op het hoofdkantoor in Giessen”, begint Dirk Jan, “maar sinds twee jaar werk ik vanaf onze moderne logistieke campus in Almelo. Ik heb inderdaad meerdere functies bekleed binnen E. van Wijk, wat ook symbool staat voor deze jonge organisatie. Groei en opleiden stimuleren we. Voor de openstaande vacature van teamlead Finance & Control geldt dat evenzo. Ervaring is op bepaalde vlakken gewenst, maar iemand moet vooral de drive hebben om het werk eigen te maken en voor verdere ontwikkeling en professionalisering te zorgen binnen de verschillende afdelingen.”

XL Businesspark Twente

Onder E. van Wijk Forwarding vallen zes logistieke ondernemingen, allen gesitueerd op het XL Businesspark Twente, langs de snelweg bij Almelo. Vijf daarvan - Twentepoort Logistiek, Twentrex, Cargorilla Logistics, Himex Logistics en RUGO Logistics - zijn actief als internationaal expeditiebedrijf, elk met een eigen specialisme. TwenPack, de zesde onderneming, is gespecialiseerd in warehousing. Zo’n 800 mensen zijn werkzaam voor de Group, waarvan 50 in Almelo. Het hoofdkantoor is gevestigd in Giessen (Noord-Brabant).

Verantwoording drie afdelingen

Als teamlead Finance & Control ben je verantwoordelijk voor een drietal afdelingen, namelijk financial control, business control en QHSE/facility. Onder financial control vallen twee financieel administratief medewerkers, terwijl voor QHSE/facility één kwaliteitsmedewerker werkzaam is. Dirk Jan zoomt in op de teams. “Ik schat in dat de teamleider ongeveer veertig procent van de tijd kwijt is met aansturen en leidinggeven. Op de business control-tak zit nu geen interne medewerker, wat betekent dat de teamleider dit onderdeel zelf oppakt en voor de verdere ontwikkeling zorgt. Ik fungeer hierin als sparringpartner. We hebben behoefte aan iemand die thuis is binnen financial control en dat team van knowhow en ‘control’ voorziet. Het is een jonge afdeling met veel groei- en toekomstperspectief.”

Op een prettige en ontspannen manier moet je werknemers beter maken in hun vak.

Vormgeven business control

Naast het leidinggeven aan een kleine drie fte zullen diverse projectmatige werkzaamheden voorbijkomen, met name vanuit het onderdeel business control wat samen met Dirk Jan verder uitgekristalliseerd wordt. “Dan kun je denken aan informatievoorziening, procesoptimalisatie, het ontwikkelen en verbeteren van BI, het inzetten van AI, het maken en uitrekenen van businesscases, en het vertalen van onze strategische doelstellingen, bijvoorbeeld naar KPI’s. Je bent dus bij veel zaken betrokken, ook buiten Finance om”, aldus Dirk Jan. Het aansturen is met name functioneel, op basis van inhoudelijke kennis. Iemand moet daarbij oog hebben voor groei en ontwikkeling. “Je moet in staat zijn om mensen naar een hoger niveau te brengen. Niet geforceerd, maar op een prettige en ontspannen manier werknemers beter maken in hun vak. Verder fungeer je als meewerkend voorman, zeker in vakanties of bij verzuim. Waar nodig helpen we elkaar, springen we bij of werken we door als een deadline nadert.”

Blik op de toekomst

Voor een doorsnee financial is kennis van QHSE/facility waarschijnlijk geen gesneden koek. In het geval van de teamlead Finance & Control binnen E. van Wijk Forwarding is het vooral belangrijk dat je ervoor openstaat om je vast te bijten in de materie en werkzaamheden binnen facility en QHSE (quality, health, safety & environment), ook wel bekend als kwaliteit, gezondheid, veiligheid & milieu. “Uiteindelijk moet je de afdelingen zelfstandig kunnen aansturen en fungeer je richting de teamleden, maar óók naar mij toe, als kennispartner. We zullen geregeld sparren, maar dan om bepaalde zaken af te stemmen. Niet over een journaalpost, maar wel als er bijvoorbeeld over een overname wordt gesproken en gelieerd daaraan een businesscase moet worden opgesteld en berekend. Hoe ga je dat doen? Wie betrek je erbij? Op dat niveau dus.” Dirk Jan wil graag dat de teamleider Finance beter op de kaart zet binnen de organisatie. Vooruitkijken in plaats van achterom. “De afdelingen zijn stabiel, maar met een teamleider erbij is het moment aangebroken om stappen voorwaarts te maken. Uiteindelijk willen we vanuit financieel perspectief niet kijken naar wat we vorige maand hebben gedaan, maar juist naast de business staan en de blik vooruit hebben. Hoe kunnen we BI en mogelijk AI implementeren en ontwikkelen? Maar ook internationaal gezien. We hebben vestigingen in het buitenland en werken over de landsgrenzen heen. Dit brengt fiscale verantwoordelijkheden en bepaalde consequenties met zich mee. Daarin kun je tevens een rol gaan spelen.”

De basis staat en nu is het tijd om de blik vooruit te werpen.

Trackrecord in financial control

Dirk Jan leidt momenteel een project waarin de zes bv’s die onder E. van Wijk Forwarding vallen worden teruggebracht naar drie. Hij wil de nieuwe collega hierin stapsgewijs meenemen en schetst een beeld van de periode erna. “Idealiter start de teamleider in september of oktober, zodat ik hem of haar kan meenemen in zowel het project rondom de herstructurering als in de budgetrondes voor 2025. Met primair de focus op de drie afdelingen en bijbehorende scope en werkzaamheden zal het leidinggeven na enkele maanden beginnen, waarbij ik 1 januari als startpunt beoog.” Verder vindt Dirk Jan het belangrijk dat iemand het deel financial control al beheerst, aangevuld met competenties als nieuwsgierigheid en gedrevenheid. “Je moet iets kunnen, maar vooral willen. Dat kunnen uit zich met name in Finance control, waar iemand ervaring en een trackrecord in moet meebrengen. Je moet breed geïnteresseerd zijn en een gezonde drive bezitten om zowel de afdeling als de organisatie verder te helpen. Een leidinggevende achtergrond is een pre, maar geen must. Je hoeft nog niet helemaal op niveau te zijn, als de potentie er maar is. Daarnaast moet je weet hebben van projectmatig werken en de aanpak daarvan. We gebruiken AFAS voor de boekhouding, hebben een eigen transportbeheersysteem (TMS) en warehouse management system (WMS). Het TMS en WMS willen we op termijn mogelijk gaan vervangen. Hier ga je als teamleider ook een rol in spelen.”

De blik vooruit

De roots van Dirk Jan liggen in Brabant, waar volgens eigen zeggen de deur vaak meteen openstaat voor een ander. In Tukkerland is dat iets anders. “De sfeer is open, met korte lijnen, maar even aankijken hoe iets gaat verlopen past tevens bij de cultuur hier. Daar is niks mis mee, maar het helpt wel als je proactief, verbindend en vlot in de communicatie bent. Ik noemde al eerder dat oog hebben voor ontwikkeling essentieel is, zowel op individueel niveau als in teams. Tenslotte willen we toekomstgericht werken, met de blik vooruit. Daar moet je als teamleider een kartrekker in zijn. En heb je de ambitie om binnen ons bedrijf stappen te maken? We stimuleren persoonlijke groei en ontwikkeling, bijvoorbeeld door opleidingen te faciliteren. Dit kan tevens tot uiting komen als je internationaal stappen wil maken, aangezien we ook in het buitenland vestigingen hebben. Ik ga graag het gesprek aan”, aldus Dirk Jan afrondend.

Ben jij toe aan een brede financiële rol binnen een zeer dynamische organisatie? Lees dan hier de vacature door en reageer!

Interesse of vragen?

Directe interesse of heb je vragen naar aanleiding van de vacature? Neem contact op met Business Consultant Michiel.

Lees verder