17 augustus 2022

Financial on the job: Collega Kim over haar loopbaan

Wat betekent het om te werken als Finance Professional? Hoe ziet de carrière van een financial eruit? Dat verschilt voor iedereen! Zo zijn er collega's die de accountancy achter zich hebben gelaten, anderen specialiseren zich tot Financial Controller en er is een groep die door het Young Talent Program de eerste stappen zetten in de arbeidsmarkt en binnen het finance vak. Deze keer vertelt onze collega Kim Meijer  over haar loopbaan, vanaf haar studie tot werken als docent en haar baan nu bij Finanxe. 

Kim Meijer
Werkt voor: Kantoor Twente
Opdracht: Momenteel zit Kim op opdracht bij EuroParcs

Switchen en doorzetten
Kim had nog geen idee wat ze ‘later’ wilde worden en startte met een opleiding in de horeca en deed daarna de richting Recreatie. In het laatste jaar van haar recreatieopleiding kwam ze in aanraking met economie en dacht: dit is leuk!

Ze rondde de opleiding af en ging HBO Bedrijfseconomie bij Saxion in Enschede studeren. Tijdens deze studie werd ze ernstig ziek, maar volgde tijdens haar behandeling nog verschillende vakken en ging door tot het echt niet meer kon. Dat leverde haar een half jaar achterstand op, maar ook de levensles dat er meer is dan studeren en een carrière. Met enorme doorzettingsvermogen pakte ze de draad weer op. “Als ik een doel voor ogen heb, wil ik het halen”, vertelt Kim.
Ze ging stagelopen in de controlepraktijk bij KMPG. Maar het werk, dat voornamelijk gericht is op het controleren van bedrijven, was niet voor haar weggelegd. Toen viel voor Kim - die nog steeds niet wist welke kant ze op wilde - het kwartje: bedrijfseconomie was de juiste keuze.

Van bedrijfseconomie naar docent
Tijdens haar studie werkte ze als student-assistent waar ze eerstejaarsstudenten hielp bij allerlei vragen en ondersteunde daarnaast docenten. “Ik vind alles leuk om te doen”, zegt Kim. Na haar studie en een didactische cursus van 6 maanden ging ze bij Saxion als docent aan de slag. Ze gaf verschillende vakken zoals bedrijfsadministratie, Excel en bestuurlijke informatievoorziening. Maar liefst 5,5 jaar werkte ze als docent. Een mooie tijd voor persoonlijke groei. Haar theoretische kennis nam door het lesgeven toe en ze leerde als studieloopbaanbegeleider studenten te coachen in hun studiekeuze. En omdat ze veel 1-op-1-gesprekken voerde, ervaarde ze dat veel studenten een ‘rugzakje’ hebben. Dat was voor Kim een eye opener en dat hielp haar weer met belangrijke levensvragen zoals: wat wil ik nou eigenlijk? Ze wilde graag meer praktijkervaring, want ze gaf er wel les over, maar had zelf nog weinig gezien. Zogezegd, zo gedaan.

Praktijkervaring
Ze ging binnen Saxion - naast haar eigen werk - één dag in de week ‘stage’ lopen op de financiële administratie. Daar dook ze in de werkprocessen. Wat kan anders? Wat kan beter? Staat alles voldoende en duidelijk beschreven? Een rol die Kim op het lijf was geschreven. Ze trok de stoute schoenen aan en solliciteerde bij Offerman in Almelo en werd daar de rechterhand van het hoofd Administratie. “Een leuke, interessante baan waar ik heel veel heb geleerd. Het daadwerkelijk doen is zo anders dan uit het boekje”, zegt Kim. Ze kreeg de mogelijkheid om haar kennis over te dragen aan haar collega’s op de financiële afdeling. Kim: “Ik vind het leuk om mensen te coachen en zelf ook te blijven leren.”

Hierna brak er een lastige tijd bij Offerman aan. Het bedrijf kwam in zwaar weer en moederbedrijf Terbeke nam het roer over en een reorganisatie volgde. Van de financiële administratie mochten er maar een paar collega’s blijven, waaronder Kim. Het was een pittige, maar leerzame ervaring. Ze wist zich staande te houden tijdens deze crisis en wist hoe ze prioriteiten moest stellen. Ze maakte zich hard bij Terbeke dat het vastleggen van processen in een handleiding heel belangrijk is. “Die processen zijn key, het is de basis”, zegt Kim. Ze krijgt er energie van. Zodra ze begint te schrijven, gaat het stromen.

Tijd voor wat anders
Na een leerzame tijd bij Offerman en Terbeke, was Kim op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via via kwam ze in contact met Finanxe. Na twee leuke gesprekken volgde een arbeidsvoorwaardengesprek. Maar wat gebeurde er? Kim was zwanger! Ze bleef nog even bij Terbeke en na haar verlof was het eindelijk zover: ze ging aan de slag voor Finanxe. Haar eerste opdracht was bij Korian in Apeldoorn. Zij beheren monumentale panden voor mensen met een thuiszorgindicatie. Een soort luxe zorghotel. Haar taak? De controle van de implementatie van fixed assets naar het nieuwe ERP-systeem: van AFAS naar Oracle. Kim had veel contact met adviseurs in India, waarbij alle communicatie in het Engels ging. Het was een hectische tijd waarin ze goed samenwerkte met verschillende financials die Korian had ingehuurd. Haar tweede opdracht was bij Mastermate; een groothandel voor onderaannemers. Daar ging ze aan de slag met een aantal tussenrekeningen, checkte of alles van vorig jaar goed was gegaan en zo niet, dan trok ze het recht. Ze ging alle procedures bij langs en maakte ze werkbaar en inzichtelijk. Een hele klus dus. De begeleiding bij Finanxe was super. Als ze een luisterend oor of advies nodig had, nam ze vaak contact op met de HR Coach.

Ik vind het leuk om mensen te coachen en zelf ook te blijven leren.

Processpecialist
Dat is Kim! Momenteel zit ze bij Europarcs als processpecialist. Het finetunen van financiële processen. Welke lopen er wel en welke niet? Het bedrijf groeit en groeit waardoor processen geüniformeerd moeten worden. Ze heeft het naar haar zin. Tussendoor is er contact met Finanxe om de project- en persoonlijke doelen te bespreken en van haar opdrachtgever krijgt ze ook feedback. Het contact met haar manager is heel prettig. Ze kan bij haar ook terecht met vragen. Wat wil ze nóg beter leren? Haar grenzen beter bewaken en ‘nee’ zeggen als het niet lukt of niet op haar bordje hoort. Lastig als je iedereen graag wilt helpen, maar het gaat steeds beter.

Pura Vida
Door haar ziekte werd ze met beide benen op de grond gezet en ging ze nadenken over wat ze echt wilde in het leven. Ze was heel ambitieus, wilde geen kinderen en ging 100% voor werk.

En nu? Ze wil een leuke, uitdagende baan, maar genieten van het leven is belangrijker én ze is inmiddels moeder van een dochter.

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jou als Finance Professional zijn? Of hoe onze Finanxe Academy programma's kunnen bijdragen in jouw ontwikkeling? We vertellen je graag meer, neem gerust contact met ons op voor een kop koffie. 

Lees verder