10 juli 2023

Grunneger Power zoekt Junior Financial Controller.

Deze vacature is ondertussen al vervuld door Finanxe. Wil je te weten komen wat Finanxe voor jou kan betekenen of wil je beschikbare vacatures zien? Klik dan hier

Bij Grunneger Power kun je financieel én maatschappelijk het verschil maken

Grunneger Power is de grootste energiecoöperatie in het noorden. De impact van het werk van het 15-koppige team is aanzienlijk, met name op maatschappelijk vlak en in de overgang naar duurzame energie. Wil jij daar een directe rol in spelen? Goed nieuws, want deze oer-Groningse organisatie is op zoek naar een Junior Financial Controller. Projectleider Dion Hagenauw en Strategisch Communicatieadviseur Karin Hoogterp leggen uit waarom jij moet solliciteren!

Een prettige werkplek in het robuuste bedrijfsverzamelgebouw The Rock, waar het ondernemerschap voelbaar is. Zelfsturende teams, met bevlogen en prettige collega’s die er altijd zijn voor elkaar. Een brede financiële rol met een duidelijk groei- en leerpad. Goede koffie. Dagelijks vers fruit en een verzorgde lunch. Regelmatig vrijblijvende borrels en bedrijfsuitjes. Gebruikmaken van een elektrische bakfiets of (deel)auto. Te mooi om waar te zijn? Niet als je bij Grunneger Power aan de slag gaat. Karin Hoogterp is er inmiddels twee jaar met veel plezier werkzaam. Karin: “Omdat we binnen Grunneger Power werken volgens het de principes van Holacracy* krijg ik de vrijheid om mijn functie grotendeels naar eigen wens in te vullen. Zo houd ik mij bezig met zowel de corporate als strategische communicatie. Daarnaast heb ik op HR-gebied een rol, omdat ik het leuk vind om mensen te coachen en in hun kracht te zetten. Autonomie past goed bij mij. Ik kan hier rollen bekleden en werkzaamheden uitvoeren die écht bij mij passen.”

*Holacracy is een complete set van spelregels voor een organisatie om zelfsturing, autonomie en efficiëntie te bereiken. Concrete functies maken plaats voor rollen. Zo worden talenten beter benut, is het gevoel van zingeving en intrinsieke motivatie groter, is de organisatie dynamischer en is de bijdrage aan de maatschappij zo optimaal mogelijk.

Een rol met mogelijkheden

Dion Hagenauw is inmiddels 5,5 jaar in dienst. Hij is in 2017 begonnen als projectleider van een kleinschalige klus en enkele werkzaamheden op financieel vlak. Inmiddels is zijn takenpakket en skillset uitgegroeid tot het kunnen opzetten en afwikkelen van grootschalige projecten en het in kaart brengen, analyseren en presenteren van de strategische bedrijfsfinanciën. Dion gaat binnen Grunneger Power op zoek naar een andere uitdaging. Hij heeft ontdekt dat hij zich heel erg thuis voelt in de rol van projectleider en ook de rol van HR medewerker past hem als een jas. Dion: “Feitelijk zoeken we mijn vervanger”, zegt hij met een glimlach. “In de loop der jaren heb ik diverse stappen gemaakt binnen Grunneger Power. Qua projecten, als financial, maar bijvoorbeeld ook op HR-vlak. De focus voor de Junior Financial Controller zal in eerste instantie liggen op het uitvoeren van onze financiële administratie, met daarin belangrijke componenten als de maandafsluiting, rapporteren, kostencontrole en het meewerken aan het opstellen van de begroting en jaarrekening. Je groeit door naar een brede controlfunctie, waarin je onder andere structureel managementrapportages oplevert en sparringpartner voor de directie bent.” 

Je krijgt alle ruimte om je verder te ontwikkelen als financial.

Het team

De financiële rollen zijn binnen de organisatie momenteel verdeeld onder Dion, een interim financial controller en een financieel administrateur. Als Junior Financial Controller zal je worden ingewerkt door Dion en de interim-collega, zodat je optimaal gebruik kunt maken van twee ervaren collega’s. Dion: “Tijdens het inwerktraject nemen we je mee in de  belangrijkste taken en verantwoordelijkheden. Verder is het een kwestie van gewoon doen, passend bij ons organisatiemodel. Lukt iets niet, dan is er altijd een vangnet van kundige collega’s die jou helpen. Onze verhoudingen zijn gelijkwaardig.” Karin aanvullend: “Je leert simpelweg door het te doen. Als iets niet lukt of misgaat, dan kijken we samen naar de oorzaken. Af en toe sturen we bij, maar we doen het soms ook helemaal anders. Dat vergt zowel verandervermogen als flexibiliteit.”

Complex speelveld

Beide door Karin genoemde competenties helpen ook in het kunnen meegaan in de fase waarin Grunneger Power momenteel zit. Karin: “We bestaan inmiddels 12,5 jaar, waarbij we merken dat onze werkzaamheden en projecten steeds complexer worden, onder meer door de wetgeving en samenwerking met andere partners. We werken niet alleen aan lokale, maar ook aan nationale en Europese projecten. De uitdagingen van de energietransitie moeten wel bij je passen. We zijn altijd bezig met nieuwe technologie en opereren in een speelveld van veel verschillende belangen en stakeholders.” Dion geeft aan dat de ingewikkeldheid van de functie zelf schuilt in het verder uitdiepen van de financiële rollen, waarin nog lang niet alles in beton gegoten is. “Als je de primaire werkzaamheden onder de knie hebt, liggen er kansen in het onder de loep nemen en verder ontwikkelen van onze werkprocessen. Je krijgt daarbij ook een coach aangeboden die je helpt om jezelf ook echt verder te ontwikkelen.”

De financiën begrijpelijk maken

Passend bij Holacracy is dat je je prettig voelt bij het krijgen van eigen verantwoordelijkheden. Binnen Grunneger Power uit zich dat in een combinatie van vaste taken en werkzaamheden die op eigen initiatief opgepakt kunnen worden. Dion noemt een voorbeeld: “In Exact houden we onze projectadministratie bij, waarbij ik in de maandelijkse urencontrole contact heb met collega projectleiders. Zo krijgen we inzicht in de financiën en de uren. De nog te werven Junior Financial Controller kan hier een mooie verdiepingsslag in maken, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar het hele voortgangsproces. Hoe kunnen we de urencontrole zo efficiënt mogelijk maken?” Verder lees je wel eens dat het een kunst is om financiën begrijpelijk te maken. Bij Grunneger Power staat dat echter al een tijdje op de agenda. Karin: “We zijn daar al mee begonnen, onder andere door de cijfers in het jaarverslag op zo’n manier te verduidelijken dat ook onze leden zicht hebben op de inhoud. Zij zijn namelijk het hoogste orgaan binnen een energiecoöperatie, want ze besluiten in de Algemene Ledenvergaderingen over wat wij voorstellen en ze moeten de jaarrekening en de begroting goedkeuren. De Junior Financial Controller kan dus tevens een rol spelen in het uitlegbaar maken van onze cijfers.” 

Bij ons is het simpelweg een kwestie van gewoon doen.

Teamgevoel

We ronden het gesprek af door in te zoomen op het ideale profiel van de Junior Financial Controller. Dion en Karin geven allebei aan dat de nieuwe collega een beeld moet hebben van een zelfsturende organisatie, waarin competenties als nieuwsgierigheid, sociaal ondernemen en teamen (structureel en wendbaar samenwerken) iemand goed op weg helpen. Karin: “Verder moet je gevoel hebben voor bestuurlijke verhoudingen en het leuk vinden om verantwoordelijkheid en vrijheid met elkaar te verbinden in je werk. We hebben een directeur, maar ook een bestuur en leden. Los daarvan krijg je bij ons alle tijd en ruimte om jezelf te ontwikkelen.” Dion is het daarmee eens: “Je kunt je eigen groeipad bepalen. Toen ik begon hadden we een groep van acht collega’s. Inmiddels zijn we bijna verdubbeld, maar het teamgevoel is onveranderd. We kunnen op elkaar bouwen en vertrouwen. We doen het echt samen.” “En mocht iemand nog steeds twijfelen, dan is het goed om te weten dat je een koffiemok krijgt met je eigen naam erop. Dat wil toch iedereen?”, sluit Karin met een knipoog af.

Klinkt goed, hè? Ben jij de gedreven en leergierige Junior Financial Controller die we zoeken? Klik hier voor de vacature. We kijken uit naar je reactie!

Lees verder