12 december 2023

Familiebedrijf Bedrocan zoekt | Financial Controller

Een professionele werkomgeving met ruimte voor eigen inbreng

Wat in 1984 begon als een familiebedrijf in de gespecialiseerde teelt van onder andere witlof, kruiden en potplanten, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerde producent van medicinale cannabis. Steeds meer artsen zien de voordelen van medicinale cannabis bij het behandelen van onder meer epilepsie, zenuwaandoeningen en chronische pijn, waardoor de vraag naar dit product nog altijd toeneemt. Bedrocan is een van de weinige bedrijven die daarbij in staat is om een gestandaardiseerd product te leveren dat voldoet aan de strenge medicinale maatstaven. Het bedrijf heeft op dit moment twee productielocaties in Nederland (Veendam en Emmeloord) en er wordt hard gewerkt aan een derde productielocatie in Denemarken. Daarnaast heeft Bedrocan sinds kort ook haar eigen klinische onderzoeklocatie in Utrecht, waar de praktische toepassing van medicinale cannabis wordt onderzocht.

‘Het verloop is laag. Mensen werken hier graag én lang’

Bouwen

Toen Hans Spits (CFO) en Maikel de Jong (Group Controller) vijf jaar geleden bij Bedrocan begonnen hing de vlag er qua (financiële) huisvesting nog heel anders bij. Hans: “De afgelopen jaren hebben we gebruikt voor het beter structureren en te stroomlijnen van de financiële administratie. Dit was belangrijk voor de verdere groei van het bedrijf. Een grote verandering daarbij was bijvoorbeeld de overstap van Dutch GAAP naar IFRS, maar er waren ook een veel procesmatige aanpassingen die samen het verschil hebben gemaakt. Inmiddels kunnen we zeggen dat we echt iets heel moois hebben neergezet. De financiële processen staan nu als een huis.”

Internationaal karakter

Bedrocan produceert voor zowel de Nederlandse als de internationale markt. In Nederland is wettelijk geregeld dat de volledige productie aan de Nederlandse overheid wordt geleverd. Die zorgt vervolgens voor de distributie naar de Nederlandse apothekers en coördineert tevens de export naar onder andere Duitsland, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Israël en Australië. In Denemarken geldt deze wettelijke verplichting niet. Daar zal Bedrocan straks zelf de lokale en internationale verkoop beheren. 

Als Controller ben je verantwoordelijk voor de rapportage en analyses van onze Nederlandse activiteiten. Maikel over het internationale karakter: “De voertaal binnen onze landsgrens is Nederlands, maar rapporteren doen we in het Engels. We zijn internationaal gericht omdat het merendeel van onze productie uiteindelijk bestemd is voor het buitenland. Ook de communicatie met onze vestiging in Denemarken verloopt natuurlijk in het Engels.”

Verbeteringen doorvoeren

Als Financial Controller ben je verantwoordelijk voor het aansturen van de financieel administrateur. Als Bedrocan in Nederland verder doorgroeit, bestaat de kans dat er een Assistent Controller wordt aangenomen. Die functie valt dan tevens onder de Financial Controller. “Het opzetten en verder optimaliseren van de afdeling is nu voor het grootste gedeelte gelukt. Aan de Financial Controller de taak om op de zogeheten winkel te passen, met daarnaast focus op verdere efficiency. Zie je mogelijkheden voor verdere verbetering? Dan heb je bij ons de ruimte om daar proactief mee aan de slag te gaan”, aldus Hans.

Maikel vult hem aan: “Je bent primair verantwoordelijk voor de Nederlandse tak waar we de boel in principe op orde hebben. De basis van je taken wordt gevormd door de maandelijks terugkerende rapportages. Daaromheen houd je je onder meer bezig met de jaarbudgetten, de analyse van de financiële cijfers, het nalopen van geboekte facturen, controleren van de omzet en de eindemaandboekingen. Hij of zij mag kritisch naar deze processen kijken. Wat kan handiger, beter, sneller, slimmer? Wij kunnen daarin worden meegenomen, net als de financieel administrateur. Voldoende senioriteit is hierin belangrijk.”

Projecten

Maikel zal vanuit zijn rol als Group Controller vooral de samenwerking zoeken in de maandrapportages. Binnen de financiële afdeling van Bedrocan wordt veel met Excel, Exact Globe en de daaraan gekoppelde analyse- en softwaretool Sumatra gewerkt. Maikel: “Excel vormt de basis bij het realiseren van de gewenste maandelijkse rapportages. Een goede kennis en beheersing van Excel is daarom erg  belangrijk. De modellen staan, maar ook hier verwachten we dat de Financial Controller zelf actief zoekt naar verbetermogelijkheden. Kennis van of ervaring met BI Tooling is daarbij een plus.” Maikel geeft aan dat er momenteel meerdere projecten lopen waar de nieuwe collega mee te maken kan krijgen, zoals projecten rondom het beter stroomlijnen en in kaart brengen van de activa, de voorraden en inkoop. Hans aanvullend: “Finance krijgt tevens een zware rol in de naderende ESG-regelgeving en bijbehorende sustainability reporting. We bereiden ons op dit moment voor op de nieuwe regels die vanaf 2025 zullen gelden. De Financial Controller gaat hier tevens een rol in spelen.”

Competenties & vaardigheden

Hans en Maikel zoomen tenslotte in op de bedrijfscultuur en wat voor type persoon bij de organisatie en afdeling zou passen. Hans: “We zijn een typisch familiebedrijf. De betrokkenheid van de oprichter en zijn drie zoons die nu aan het roer staan is groot. Er is oprechte interesse, de sfeer is informeel, maar alles is wel professioneel geregeld. Het is niet voor niets dat het verloop laag is. Mensen werken hier graag én lang.” Maikel knikt instemmend: “Je krijgt ruimte om jezelf te ontwikkelen en om je functie vorm te geven op een manier die voor jou werkt. Uiteraard wel op voorwaarde dat het resultaat op niveau is. In het uitvoeren van deze rol helpt het als je een bepaalde mate van zelfstandigheid hebt, aangevuld met gedrevenheid, interesse in cijfers en nieuwsgierigheid. Dat laatste uit zich in het willen begrijpen van het verhaal achter de cijfers en indien nodig daarbij contact zoeken met collega’s van andere afdelingen om vragen beantwoord te krijgen.” Hans: “Ik wil flexibiliteit nog noemen. Als het werk daarom vraagt verwacht ik dat de Financial Controller indien nodig op locatie een en ander uitzoekt, bijvoorbeeld in Veendam of Amsterdam. Verder is enige leidinggevende ervaring prettig.”

‘Je krijgt ruimte om jezelf te ontwikkelen en om vorm te geven aan je functie’

Arbeidsvoorwaarden

Hans: “Wat onze voorwaarden betreft hebben we om te beginnen een moderne pensioenregeling. Ook goed om te vermelden is dat we een thuiswerkbeleid hanteren. Je kunt veertig procent van je werkweek hybride werken. Daarnaast hebben we een bonusregeling, inherent aan en afhankelijk van de bedrijfsresultaten.” “En laten we de zomerbarbecue en de kerstbijeenkomst niet vergeten”, sluit Maikel met een glimlach af.

Bekijk hier de volledige vacature!

Lees verder