16 april 2024

Landstede Groep zoekt veelzijdige | Business Controller

In gesprek met Rebecca Baars-Soppe, directeur, en Theo Geuyen, Business Controller Onderwijs. 

Een mooie uitdaging

Het Landstede MBO in Raalte en het Startcollege in Zwolle/Harderwijk zijn onderdeel van de Landstede Groep. Met 4300 leerlingen verdeeld over 7 scholen is het de grootste stichting binnen het voortgezet onderwijs van de Landstede Groep. En daarmee is deze functie van business controller er niet eentje zonder uitdagingen!

Waardevol en waardenvol leren is waar het onderwijs om moet draaien, zodat iedereen zijn eigen talenten kan ontdekken en ontwikkelen. “En dat kan alleen als de schoolleiding zich primair kan richten op het verbeteren van de onderwijskwaliteit”, vertelt Rebecca. “Als business controller speel je daarin een belangrijke rol, omdat je de schoolleiding van 7 scholen ondersteunt bij zaken die niet direct aan het onderwijs gerelateerd zijn, maar wel moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan financiële of hrm-gerelateerde zaken.”

Wat daarin qua sfeer echt opvalt, is dat er ontzettend veel ervaring en kennis gedeeld wordt met elkaar. Op elke vraag komt een goed antwoord, vaak in samenspraak en samenwerking met elkaar. Soms bespreken we op de maandag ook thema’s die op dat moment belangrijk zijn, zodat iedereen precies weet wat er moet gebeuren.

Steun en toeverlaat

Ga je als business controller aan de slag, dan richt je je binnen de bedrijfsvoering onder andere op de financiën en de formatie. Maar minstens zo belangrijk, is dat je op deze gebieden steun en toeverlaat bent voor de directie en teamleiders. Theo: “Je bent bijvoorbeeld bezig met budgetten en het opnemen van de plannen voor komend jaar in de begroting. Gedurende het schooljaar let je ook op dat we niet te veel geld uitgeven of overhouden. Daarnaast ondersteun je teamleiders bij de scholen met het opstellen van teamplannen, zodat je de kwaliteit in een vroeg stadium kunt toetsen.”

7 scholen onder je hoede: afwisseling te over!

Wat deze functie extra bijzonder maakt, is het feit dat je voor 7 scholen tegelijkertijd werkt. “En hoewel er voor veel taken wel een stramien ligt, zul je per school altijd een stuk maatwerk moeten leveren”, vertelt Theo. “Niet alles past op dezelfde manier en per school verschillen ook de expertises, eisen en wensen van de schoolleiding.”

“Het werk is sowieso erg divers”, vult Rebecca aan. “Je krijgt bijvoorbeeld ook te maken met het aanvragen en afhandelen van subsidies voor het onderwijs. Daarnaast moeten we elk jaar de bekostiging verantwoorden, waar je als business controller ook een belangrijke bijdrage aan levert. En tot slot denk je bijvoorbeeld mee over de concrete invulling en uitvoering van het Nationaal Programma Onderwijs.”

Vooruitgeschoven post

Binnen de Landstede Groep werk je samen in een hecht team met de 7 andere business controllers binnen het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. “Elke maandag begin je de werkweek met een weekstart. Je bespreekt dan samen met de andere business controllers wat er die week of periode belangrijk is en extra aandacht vraagt”, vertelt Theo. “Wat daarin qua sfeer echt opvalt, is dat er ontzettend veel ervaring en kennis gedeeld wordt met elkaar. Op elke vraag komt een goed antwoord, vaak in samenspraak en samenwerking met elkaar. Soms bespreken we op de maandag ook thema’s die op dat moment belangrijk zijn, zodat iedereen precies weet wat er moet gebeuren.”

Na de weekstart gaat het team uit elkaar. Als Business Controller bij het Landstede MBO in Raalte en het Startcollege in Zwolle/Harderwijk ben je vervolgens als adviseur aanwezig op de scholen. En dat betekent veel afwisseling, zowel in het werk, de werkplek als de mensen met wie je samenwerkt. “En omdat je de schoolleiding in staat stelt om zich te richten op hun primaire taak, krijg je veel vertrouwen en verantwoordelijkheid”, vertelt Rebecca. “Dat is overigens kenmerkend voor de hele organisatie: iedereen krijgt de kans te doen waar hij of zij goed in is. En dat sluit natuurlijk weer fantastisch aan bij onze overkoepelende missie, waarde(n)vol leren, waarin we dit ook voor onze leerlingen voor elkaar willen krijgen!”

Enthousiast geworden?

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over de functie van Business Controller bij de Landstede Groep. Bekijk hier de volledige vacature en solliciteer direct!

Lees verder