25 januari 2024

PMH Investments zoekt een Assistent Controller

PMH Investments uit Heerenveen is een onafhankelijke particuliere participatiemaatschappij. In 1993 opgericht door de ondernemende oud-Rabobank regiodirecteur Bart van der Meer, wiens zoon Durk momenteel mede-eigenaar en Managing Director is. Om verdere groei te waarborgen is het bedrijf op zoek naar een Assistent Controller die wil doorgroeien naar een volwaardige Controller-rol. John Hassing (Teamlead Controlling) zoomt in op deze functie.

Iemand moet de ambitie hebben om bij ons Controller te worden

Voordat Hassing op 1 december 2023 in dienst trad bij PMH Investments was hij als Controller actief in de ICT. Hij zocht een meer uitdagende rol en raakte in gesprek met Durk van der Meer. John: “Na meerdere gesprekken zaten we op dezelfde lijn. Wat onze business betreft is het voor mij een andere tak van sport in vergelijking met de ICT, maar het bevalt erg goed. Er zijn al mooie stappen gezet. Met PMH Investments participeren we in bedrijven, wat een uitdagende en dynamische markt is. Van een propositie tot de deal en alle administratieve processen en facetten eromheen, het is ontzettend leerzaam.”

Doorgroeien

Met tien werknemers wil PMH Investments op basis van gelijkwaardigheid participeren binnen bedrijven. Het finance team behelst momenteel vijf collega’s, inclusief interim-kracht (via Finanxe). “We hebben een relatief klein team, maar onze impact is groot. Wij voorzien bedrijven van kapitaal met als doel om het groeipotentieel optimaal te benutten. We richten ons met name op kleine en middelgrote ondernemingen, inclusief startups. We investeren, zorgen voor goede begeleiding en kunnen gedegen strategische adviezen uitbrengen. Als Controller ben je gelinkt aan enkele participaties waarbij je als business partner fungeert. In het team is nu ruimte voor een Assistent Controller die de ambitie heeft om door te groeien naar die veelzijdige rol.”

Uiteindelijk fungeer je als business partner voor onze participaties

Brede financiële functie

John geeft aan dat de Assistent Controller primair ondersteunend is aan de huidige Controllers. De werkzaamheden liggen voor zo’n tachtig procent vast, maar ruimte voor eigen ideeën en initiatieven is er zeker. “Ik zoek iemand met gezonde ambities om de stap naar Controller te maken”, gaat John verder, “waarbij je bij ons ook ruimte krijgt om op een eigen manier invulling te geven aan je functie. Wat de stap naar Controller betreft is een tijdspad van twee jaar gevoelsmatig realistisch, al is dat natuurlijk deels afhankelijk van iemands persoonlijkheid, achtergrond en kennis. We gaan er dit jaar voor om een aantal participaties toe te voegen aan ons portfolio. Als controller, maar óók als assistent controller speel je hier een rol in. Omdat je aan diverse participaties gekoppeld bent, zijn de werkzaamheden uiteenlopend. Denk aan rapportages maken, zowel btw- als loonaangiftes verzorgen, banken boeken, inkoopfacturen boeken en het verwerken van loonjournaalposten. Je assisteert bij de jaarrekeningen, ondersteunt bij holding-gerelateerde werkzaamheden, maar kunt ook eventueel nieuwe participaties gaan oppakken.”

Autonomie

Als Assistent Controller kom je zoals genoemd in een klein team terecht, waar zelfstandigheid en zelfredzaamheid belangrijke begrippen zijn. Niet voor niets zijn onder meer ondernemerschap en onafhankelijkheid kernwaarden binnen de organisatie. De Assistent Controller legt verantwoordelijkheid af aan John en zal wat inwerken betreft leunen op de huidige Interim-Controller en op de kennis en kunde van de afdeling. “Na de inwerkperiode ga je veelal zelfstandig aan de slag met je werkzaamheden, waarbij we samen enkele doelen nastreven. Eén ervan is dat we voor de zomer alle administratieve werkzaamheden op orde hebben, inclusief interne bezetting. Op die manier kunnen we meegroeien met onze portefeuille”, aldus John.

In deze autonome rol is veel ruimte voor eigen ideeën en initiatieven

Competenties

John zoekt iemand die de handen uit de mouwen steekt. Hij noemde al eerder dat er naast de vaste taken ruimte is voor eigen ideeën, wat zich ook kan uiten in het opzetten van of deelnemen aan een - al dat niet financieel - project. “Een voorbeeld daarvan is BrightAnalytics; een project waarin we momenteel in een pilotfase zitten. Het doel is om onze rapportages te optimaliseren. Dit helpt ons op data- en rapportagevlak vooruit, onder meer qua inzicht en snelheid. Initiatieven die ons verder kunnen brengen waarderen we. Daarnaast schakel je op diverse vlakken met verschillende mensen, dus je moet communicatief vaardig zijn en het vermogen hebben om makkelijk te switchen tussen klanten en werkzaamheden. Een goede mbo’er verzoek ik overigens ook om te reageren. Ik ben zelf iemand die zich tevens op die manier heeft opgewerkt. Verder zijn we een zelfsturende afdeling. Er zijn kaders waarbinnen we werken, maar daarin liggen genoeg kansen en mogelijkheden. Er zit echt muziek in dit bedrijf”, zegt John afrondend.

Zie je jezelf wel werken in Heerenveen, onder de rook van het Abe Lenstra Stadion? Met maar liefst dertig vaste vakantiedagen, een premievrij pensioen, hybride werken en onder andere de mogelijkheid om goedkoop een fiets te leasen, zit het binnen PMH Investments wel snor wat de voorwaarden betreft. De volledige vacaturetekst vind je hier. We komen graag in contact en kijken uit naar jouw reactie!

Lees verder