20 april 2021

Prometeus marktleider in distributie | van voedingssupplementen

Op dinsdagochtendochtend zit ik gepoetst en gestreken achter Teams te wachten op mijn afspraak met Marloes als daar om klokslag 09.00 uur een heel mannelijke versie ‘Boers’ inlogt. Wel de achternaam waarop ik zat te wachten, maar toch een andere verschijning. Wat blijkt? Marloes heeft per ongeluk een dubbele afspraak gemaakt. Kenmerkend voor de fase waarin Prometeus, zeker de finance afdeling, zich bevindt. Bomvolle agenda’s, werkdagen die tot in de late uurtjes duren en dus dubbele afspraken. Tijd om daar een einde aan te maken. Daarom dit gesprek met Lars Boers, de man van…. Hij mag de honneurs waarnemen vanmorgen. En dat doet hij met plezier. Als oprichter van Prometeus vertelt hij vol passie over hoe het ooit begon, de groei die het bedrijf de afgelopen jaren doormaakte en de reden dat er nu toch echt versterking nodig is op de finance afdeling.

Aangenaam!

Als ik Lars vraag of hij zichzelf wil voorstellen en wil vertellen wij hij bij Prometeus doet zegt hij letterlijk: “Mijn naam is Lars Boers, ik ben oprichter van Prometeus. Ik heb de dagelijkse leiding over het bedrijf. Ik stuur diverse afdelingen aan. Dat was het eigenlijk wel.” We lachen allebei om zijn korte introductie. Alsof er 25 jaar na oprichting niet meer te vertellen valt. Maar een man van weinig woorden is hij niet, zo blijkt als we verder praten. “Ik heb Prometeus 25 jaar geleden opgericht en sindsdien zijn we gegroeid tot waar we nu staan: een positie als Europese marktleider. Daar ben ik stiekem best een beetje trots op.” 

Wat doet Prometeus eigenlijk precies?

“We importeren en distribueren voedingssupplementen en zijn hiermee uitgegroeid tot marktleider in Europa. Daarnaast ontwikkelen we uiteenlopende producten en beheren we allerlei webshops. We zijn een groothandel, ontwikkelen kleding, er gebeurt hier heel veel.” Wat dacht je toen je hier 25 jaar geleden mee begon? Wat droomde je van? “Toen ik jong was zat ik op judo en toen ik daar op uitgekeken was, raakte ik geïnteresseerd in de sportschool. Daar verkochten ze allemaal drankjes, repen en andere vormen van sportvoeding die mijn interesse wekten, dat was in die tijd echt in opkomst. Ik raakte in gesprek met een Amerikaan en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Echt een schoolvoorbeeld van pionierswerk, maar met best wel grote gevolgen. Want vandaag de dag zijn we toch wel echt een serieuze naam binnen deze tak van sport.” Waren er in die tijd al veel bedrijven die zich bezighielden met voedingssupplementen? “Nee, dat bestond eigenlijk nog niet. Zoals gezegd stonden er in de sportschool wat poedertjes en pilletjes, maar dat was een andere orde van grootte. We hebben heel veel dingen zelf moeten ontwikkelen en zelf op de markt moeten brengen. We waren de eerste.”

COLLEGA'S BIJ PROMETEUS ZIJN OVERWEGEND NUCHTER, ER IS GEEN INGEWIKKELD MANAGEMENTOVERLEG, ONZE DEUREN STAAN ALTIJD OPEN

Hoe zou je de cultuur binnen Prometeus omschrijven? Wat voor mensen werken er bijvoorbeeld bij jullie?

“Er werken erg jonge mensen: eind twintigers, begin dertigers. Het zijn niet perse allemaal fanatieke sporters, het zijn ook mensen die de branche heel erg aanspreekt of mensen die de dynamische en internationale werkomgeving waarderen.” En wat voor achtergrond hebben de medewerkers? “Op kantoor werken veel Hbo’ers, collega’s die bijvoorbeeld HEAO of commerciële economie hebben gestudeerd, of internationaal management. Ik moet er eerlijkheidshalve bij zeggen dat een papiertje voor ons niet altijd zaligmakend is. We kijken veel meer naar hoe iemand is, past diegene in het team? De klik moet er zijn, dat vinden we veel belangrijker."

"We zijn een platte organisatie. Mensen die bij Prometeus werken zijn overwegend nuchter. Er is geen ingewikkeld managementoverleg, onze deuren staan altijd open, collega’s kunnen altijd binnenlopen. Er is een duidelijk functiescheiding maar van hiërarchie is geen sprake. Volgens mij echt een cultuur die past bij een dergelijk organisatie als Prometeus.”  

De finance afdeling, hoe ziet die eruit?

“Er werken momenteel vier dames op de finance afdeling, waarvan drie fulltime. Marloes werkt aanvullend parttime op de administratie. Twee van de dames zijn zwanger en die zullen na hun verlof parttime gaan werken. We hebben dus echt versterking van het team nodig, sowieso om de uren op te vangen. Daarnaast iemand die wat meer de kartrekkersrol gaat pakken en boven het team komt te staan. Iemand die de lijnen uitzet en de verschillende afdelingen binnen Prometeus van advies in de vorm van financiële inzichten kan voorzien. We willen echt een verbeterslag maken op de afdeling. Daar kan de nieuwe collega ons bij helpen."

"Er staat al een kantoor klaar voor de nieuwe collega. Een aparte ruimte, geheel coronaproof. De nieuwe collega kan daar zijn of haar eigen plek van maken."

En nu dus op zoek naar een nieuwe collega, waar hoop je op?

“Ik hoop op een persoonlijkheid, iemand die is opgewassen tegen de persoonlijkheden binnen Prometeus. Het is geen harde sfeer, maar er werken hier wel mondige mensen. Je moet je staande weten te houden. Verder hoop ik op iemand die mee kan gaan in de dynamische omgeving van Prometeus. Geen enkele dag is hier hetzelfde, er gebeurt hier veel. We zijn permanent bezig om te groeien, uit te breiden, ook internationaal. Ik verwacht niet dat iemand 50 talen vloeiend spreekt, maar het is prettig als je de Engelse taal goed beheerst. Op de afdeling verkoop is dat wel zo ongeveer de voertaal. Uiteindelijk hoop ik gewoon op iemand die goed past binnen het team en binnen de gehele organisatie. Iemand die beslissingen durft te nemen, iemand die openstaat voor een discussie en geen uitdaging uit de weg gaat. Iemand die kan omgaan met de vrijheid en verantwoordelijkheid die je binnen Prometeus krijgt.”

IK HOOP OP IEMAND DIE MEE KAN GAAN IN DE DYNAMISCHE OMGEVING VAN PROMETEUS, IEMAND DIE KAN OMGAAN MET DE VRIJHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID DIE JE HIER KRIJGT

En als ik het omdraai. Wat kan de nieuwe collega van jou verwachten? Wat voor type manager ben jij?

“Leuke vraag. Ik krijg namelijk veel met de nieuwe collega te maken. Zoals ik al zei, Prometeus is een heel platte organisatie, daar ben ik ook echt voorstander van en dat draag ik ook uit. Ik ben een nuchtere Drent: recht toe, recht aan. Ik heb enorm veel passie en gevoel voor het bedrijf, dus de nieuwe collega zal bij mij hopelijk de vleugels vinden om je te helpen vliegen, maar zeker ook het steuntje in de rug als dat nodig is.  Ik denk dat ik bij uitstek de collega zal zijn om de Controller in eerste instantie wegwijs te maken binnen Prometeus en uiteindelijk verder te helpen groeien en ontwikkelen. Er zal een persoonlijke klik moeten zijn, daar hoop ik op.”

Waarom moet iemand solliciteren op deze functie? Wat is er zo gaaf bij Prometeus?

“Je komt hier terecht binnen een markt en bij een organisatie die zo veranderlijk is dat geen enkele dag hetzelfde is. We zitten enorm in de lift, je kan echt meegroeien. We zijn geen zakelijk dienstverlener waarbij elke dag hetzelfde is. Dynamisch is denk ik een allesomvattend woord. Daarmee ontwikkel je jezelf automatisch ook verder, je groeit immers mee met het bedrijf. Dat internationale aspect is natuurlijk ook heel mooi, dat biedt echt veel kansen en mogelijkheden waar zeker ook de nieuwe collega over kan meedenken.”

WE ZITTEN ENORM IN DE LIFT, JE KAN ECHT MEEGROEIEN

Lees verder