29 februari 2024

Het verschil tussen een Business & | Financial Controller

Wat is het verschil tussen een Financial Controller en Business Controller?

De twee rollen lijken op elkaar, maar kennen een paar nuanceverschillen. Dus wil je aan de slag als ambitieuze controller, financial of gericht op de business? Dan lees je hier wat de verschillen zijn en hoe we deze rollen bij Finanxe vormgeven.

Financial control en business control hebben veel overlap. Toch is er ook sprake van een aantal verschillen, bijvoorbeeld in verantwoordelijkheden. Vanuit business control ben je betrokken bij de strategische planning en uitvoering van de business. Financial control beperkt zich tot de maandelijkse, kwartaal- en jaarrekeningen.

Voor welke werkzaamheden worden deze professionals ingezet?

Wat is het verschil tussen een Financial en Business Controller? Dat wordt duidelijk als je de verantwoordelijkheden met elkaar vergelijkt. Het zijn beide finance professionals, maar er bestaan ook een paar verschillen.

  • Financial Controller

De Financial Controller is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het beheer van de maandelijkse, kwartaal- en jaarrekeningen. Je houdt toezicht op de naleving van de financiële regelgeving en de standaarden die er gelden. Verder analyseer je de financiële resultaten, om het management te adviseren over de risico’s en kansen.

  • Business Controller

Een Business Controller is betrokken bij de strategische planning (en uitvoering daarvan) voor de business. Dat betekent dat je bedrijfsprocessen analyseert, om op basis daarvan aanbevelingen te doen voor verbetering. Ook ben je bezig met het opstellen van budgetten en het bewaken daarvan, om de financiële gezondheid van de organisatie in relatie tot de strategische doelen in de gaten te houden.

Taken van een Financial Controller of een Business Controller

Benieuwd welke concrete taken daarbij horen voor een Business Controller vs. Financial Controller? Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Financial Controller Je ontwikkelt een financieel dashboard, dat realtime inzicht geeft in de belangrijkste financiële KPI’s van de organisatie. Daarbij ontwikkel je een stap-voor-stap-handleiding, om financieel te rapporteren. Of je maakt een checklist voor de maandafsluiting en voorbereiding van audits.

  • Business Controller Als Business Controller leid je bijvoorbeeld een project voor kostenbesparing, dat bijdraagt aan de winstgevendheid van de organisatie. Of je stelt een handleiding op om bedrijfsprocessen te analyseren. Ook kan het zijn dat je bijdraagt aan de verbetering van de communicatie van strategische veranderingen naar verschillende stakeholders.

Opdrachten voor een Financial Controller of een Business Controller

Bij Finanxe werk je aan uitdagende opdrachten voor Financial Controllers en Business Controllers met ambitie. Bovendien ontwikkel jij jezelf verder met onze Finanxe Academy. Dus twijfel je over de rol die het best bij je past? Zou je het allebei willen ontwikkelen? Bij ons ben je aan het juiste adres.

Ben jij benieuwd wat een Business Controller vs Financial Controller doet en heb je de ambitie om zelf de beste te worden in wat je doet? Dan pas jij heel goed bij Finanxe. Neem contact met ons op, dan maken we graag kennis.

De beste en leukste in finance

Meer over Finanxe

  • Netwerk van 200+ finance professionals

  • Al 10 jaar de beste en leukste in finance

  • Kantoren in Heerenveen, Groningen, Zwolle, Arnhem, Utrecht en Twente

  • Eigen Academy voor ontwikkeling, kennis en groei

Groep collega's actief tijdens een masterclass finanxe academy

Financial Controller of Business Controller worden bij Finanxe?

Werken als een Financial Controller of Business Controller bij Finanxe kan zeer dynamisch en uitdagend zijn. Finanxe biedt een breed scala aan opdrachten in verschillende sectoren.

Als Financial Controller bij Finanxe adem je controleren, verantwoorden en bewaken. Met jouw ervaring ben je in staat om de financiële gezondheid van organisaties in kaart te brengen, hierop te anticiperen om dit vervolgens te presenteren tegenover directie of de CEO in de vorm een advies over de koers en strategie.

Als Business Controller ben je als vanzelfsprekend expert op het gebied van cijfers. Maar dat niet alleen! Met jouw ervaring en focus op de toekomst weet je de vertaalslag te maken richting de bedrijfsstrategie. Je vertaalt ambities naar concrete plannen en stuurt op realisatie. Hierover adviseer en informeer je het management of belangrijke stakeholders.

background

Meer info over Finance Professional worden bij Finanxe?

Nieuwsgierig geworden naar werken bij Finanxe? Ontdek meer over hoe het is om Finance Professional te worden bij Finanxe!

Lees verder