12 juni 2017

Welke foto mag ik niet op mijn linkedinprofiel gebruiken? | 7 tips

Een foto van jezelf in de spiegel waarop het mobieltje waarmee je de foto maakt te zien is. Een foto waarop je taart aan het eten bent. Een iets te sexy foto. Een baby waarmee je knuffelt, van de foto geknipt maar nog half zichtbaar. Je trouwfoto. Een foto van je auto, motor, huisdier of kind waar je zelf niet op staat. Een foto waar je hele familie op staat. Een te donkere, te lichte of onscherpe foto. Een foto die 45 graden gedraaid is. Een foto met je zonnebril op. Vakantiefoto’s in bikini of met een biertje in je hand.

Need we say more?

Blijkbaar wel!  Bij Finanxe werken we veel met LinkedIn en bekijken we elke dag talloze profielen en bijbehorende profielfoto’s. Dit soort foto's komen we regelmatig tegen.

Je eerste indruk is de belangrijkste. ‘Ýou never get a second chance to make a good first impression’

Mensen lijken zich niet te beseffen dat een slechte profielfoto echt een gemiste kans is. Natuurlijk kijken we verder dan een foto. We checken een CV, het gaat om de inhoud. Maar je LinkedIn profiel is jouw online visitekaartje. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet, maar een foto zegt wat over jou. Ga je met een zonnebril op je hoofd naar klanten? Ben je een feestbeest? Een goede LinkedIn foto laat jouw toekomstige werkgever een professionele werknemer zien en geeft een positieve eerste indruk.

Hoe doe je dat? Als eerste: alle dingen die we hierboven noemden: NIET DOEN! Geen familie, auto, huisdier, duckface, bikini of biertje. Wat is wel een goede foto? Check de foto's bij dit bericht:) En volg deze 7 tips voor een goede LinkedIn foto!

1. Wat wil je uitstralen?

Voordat je een nieuwe foto gaat maken bedenk je wat je wilt uitstralen. Iemand die op een accountantskantoor werkt zal een andere foto nodig hebben dan iemand die docent is op een basisschool. Denk na over de kleding die je aantrekt, overhemd en colbert of meer casual? Denk na over de houding die je aanneemt, wat past bij jou en wat wil je uitstralen?

2. Zorg voor een professionele foto

Je bent zelf een professional, zorg dan dat je ook online zo overkomt. Zorg voor een foto van goede kwaliteit. Je kunt kiezen voor een portretfotosessie bij een fotograaf, of een simpele pasfoto laten maken. Natuurlijk kun je ook zelf een mooie foto maken, maar let dan goed op belichting, scherpte, achtergrond, spiegelingen, schaduwen in je gezicht, etc. Zorg voor een statief of vraag iemand om je te helpen.

3. Formaat en compositie

Een foto op LinkedIn is klein en cirkelvormig. Met een foto waar je van top tot teen op staat zal je niet herkenbaar zijn. Zorg dus voor genoeg gezicht op de foto maar zoom ook weer niet volledig in. Kies een mooie compositie. 

4. Kies voor een actuele foto

Gebruik geen oude foto. Kies een foto waarmee mensen je herkennen op een eerste afspraak. Krijg je een bril of verf je je haar? Zorg voor een goede nieuwe foto. 

5. Houding

Op je profielfoto zie je alleen je gezicht, toch is de houding van je lichaam ook belangrijk. Je straalt meer zelfvertrouwen uit als je rug recht is, je benen gestrekt en je borst iets vooruit. Een goede fotograaf stuurt je hier uiteraard in.

6. Lachen!!!

Een lach straalt warmte uit en maakt je makkelijker benaderbaar. Iedereen houdt van vrolijke mensen. Het is niet altijd makkelijk om te lachen voor een foto, maar een (glim)lach wordt gewaardeerd. Overdrijf niet, een tandpasta-smile is het andere uiterste.

7. Opslag en gebruik

Heb je een goede profielfoto? Sla hem op in bijvoorbeeld 150 bij 150 pixels formaat op een plek waar je ‘m makkelijk terugvindt. De foto kun je voor een herkenbare uitstraling op meerdere online profielen gebruiken en bijvoorbeeld ook op je CV. Grote kans dat je toekomstige werkgever ook je Facebook profiel bekijkt.

Dus, aan de slag! Verwijder je vakantiefoto met zonnebril, trek een outfit aan die weerspiegelt wat jij wilt uitstralen en go for it!

Lees verder