12 juni 2024

Docent Patrick Blauw aan het woord

Sinds enkele jaren is Patrick Blauw als docent verbonden aan de Finanxe Academy. Met zijn onderneming theChampionCoach is zijn motto dat in iedereen een ware kampioen schuilt. Met die instelling geeft hij op bevlogen wijze training aan startende Finanxe-werknemers die meedoen aan het Young Talent Program. Met de DISC-training als basis geeft hij young professionals waardevolle inzichten waar zij hun hele loopbaan van kunnen profiteren.

Finanxe is onderscheidend in het investeren in mensen
Patrick Blauw

Een halfjaar geleden streek Patrick met zijn vrouw en twee zoons (van 24 en 22) neer in het kleine, pittoreske Bilderdam. Met slechts tachtig dorpsgenoten en uitzicht over de weilanden en de oevers van de Drecht, voelt het Zuid-Hollandse buurtschap als thuiskomen. Patrick: “Ik reis veel en kom vrijwel overal in het land. Een halfjaar geleden zijn we in Bilderdam komen wonen. We hebben een stuk grond weten te bemachtigen, waar we een huis op hebben laten bouwen. Het woont hier heel prettig.”

Inspiratiebron

De inmiddels 52-jarige ondernemer ging na het afronden van het mbo meteen aan het werk. Voordat hij in 2012 als zelfstandige begon, was hij jarenlang als personeelsadviseur werkzaam voor een grote lingerieketen. Een ontmoeting met DISC-goeroe Roy Ramdjanamsingh betekende de ommekeer in de loopbaan van Patrick. “In die periode was ik zoekende. Ik stelde mezelf vragen als: wat kan ik en wat wil ik? Binnen het lingeriebedrijf speelde op een gegeven moment iets op teamniveau. Er waren strubbelingen. Ik las online over het DISC-model en de bijbehorende gedragsstijlen. Ik nodigde iemand uit om er samen mee aan de slag te gaan. Dat was Roy Ramdjanamsingh. Hij inspireerde mij enorm. Als persoon, maar ook op het gebied van training geven en coaching. Toen wist ik: hier wil ik in verder. Met lood in de schoenen heb ik in 2012 mijn baan opgezegd en ben ik met Roy gaan samenwerken. Inmiddels werk ik volledig zelfstandig en reis ik heel Nederland door. Dit vak is geweldig, ik haal er veel energie uit.”

DISC staat voor Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus. Het DISC-instrument is een praktische persoonlijkheidsanalyse die diepgaande inzichten geeft in iemands persoonlijkheidsstijl en gedrag.

DISC in het DNA

Voordelen van de DISC-trainingen die Patrick geeft zijn er genoeg. Het vergoot de kennis van gedrag, helpt communicatie te verbeteren en vergroot individuele effectiviteit binnen organisaties. Patrick daarover: “Deelnemers aan de training vullen van te voren een online vragenlijst in, waar een analyse uitkomt. DISC is een behoeftemodel en geeft de voorkeur van communicatie aan. Het zegt iets over jouw gedrag, maar ook over wat dat doet bij een ander. Je creëert zelfkennis en krijgt een spiegel voorgehouden. Naast een stuk bewustwording bevordert het de samenwerking binnen teams ook. Iedereen is verschillend en juist die verschillen moet je benutten. Omring je met mensen die anders zijn, zodat je van elkaar leert.”

"Met DISC creëer je zelfkennis en krijg je een spiegel voorgehouden."

Pilot bij Finanxe

Als Patrick op een training in contact komt met een consultant van Finanxe, is laatstgenoemde geraakt door Patricks manier van werken en training geven. Geen poeha, geen ellenlange PowerPoint-sheets, maar actief bezig zijn. “Ik gaf training via een zogeheten ren-je-rot werkvorm. We gingen met vingerverf aan de slag, inclusief diverse stellingen. Dat werkte heel goed. Uiteindelijk ben ik een pilot gaan doen binnen Finanxe, wat heeft geleid tot de samenwerking van nu. Uit de DISC-training rolt een uitgebreid profiel van 24 pagina’s met een analyse over bewust en onbewust gedrag. Het helpt je écht verder.” Patrick is binnen Finanxe als docent gelieerd aan het Young Talent Program, waarin je als startend talent doorgroeit naar junior professional. Op meerdere dagen in het zesdaagse programma sluit hij aan. “Op de eerste dag maken we wat DISC betreft een verdiepingsslag. Op de tweede dag gaat het meer over timemanagement, energie en betrokkenheid. Via korte werkvormen en effectieve methodes krijgen de deelnemers inzicht in wat de basis van het werk moet zijn, namelijk doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent.”

Talent en topsport

Het mooie aan Patrick en zijn vakgebied is dat hij geregeld de link met (top)sport legt. Hij maakte als jeugdspeler deel uit van het Nederlands korfbalteam en is tegenwoordig mental coach van de selectie van KZ/Keukensale.com. Verder werkte hij samen met oud-volleyballer Ron Zwerver en trainde hij Lisanne de Roever die als keepster van de nationale hockeyploeg Olympisch goud (en zilver) won. “Om te presteren moet alles in balans zijn. Korfbal is een gemengde sport, waarbij mannen en vrouwen nauw moeten samenwerken en communiceren. Binnen bedrijven heb je tevens geêleerde en gemixte teams, waarbij alles valt en staat met gedrag, communicatie en jezelf én een ander begrijpen. Als ik dit doorvertaal naar de talentvolle professionals van Finanxe, dan is het ontzettend waardevol dat zij er dankzij de DISC-training achterkomen wie ze zijn en wat ze leuk vinden. In mijn tijd was dat heel anders. Ik was klaar met school en ging aan het werk. Hoe mooi is het om aan de start van je loopbaan inzicht te krijgen in jouw manier van communiceren en de impact ervan op de omgeving? Dat je je bewust bent van het feit dat niemand hetzelfde is. Dat niemand hetzelfde denkt. Met de één kun je lezen en schrijven, terwijl een ander volgens jou van een andere planeet komt. Als je dat inziet en voelt, kun je teruggaan naar jezelf en begrijpen wat er gebeurt. Die bewustwording is kostbaar.”

"Het zijn stuk voor stuk gedreven young professionals die een doel hebben en willen leren."

Investeren in menselijk kapitaal

Met een zeer positief gevoel zoomt Patrick in op de samenwerking met Finanxe en de werkzaamheden voor de Finanxe Academy. “Ik zie Finanxe als een geweldige organisatie. Er wordt geïnvesteerd in menselijk kapitaal, waarmee ze zich onderscheiden in de markt. Met het Young Talent Program zijn ze doelgericht bezig met het begeleiden van jonge talenten naar en in de arbeidsmarkt. Dat er vrijwel altijd sprake is van een goede match, merk ik tijdens de trainingsdagen. Het zijn stuk voor stuk gedreven professionals die een doel hebben, eager zijn om te leren en stappen willen maken. Dat geeft mij als trainer dan weer energie. Daarnaast komen we op prachtige locaties. Recent nog gaf ik ergens in een buitengebied training in een boerderijachtige setting. Via diverse landweggetjes kwam ik op de plaats van bestemming. Een goedverzorgde lunch, een mooie zaal, een leergierige groep. De details maken het af. Bij Finanxe zetten ze de persoon voorop, ze zijn er voor hun mensen.” Als we Patrick tenslotte vragen naar dé tip voor startend talent, is hij duidelijk. “Hoe eerder je weet waar je energie van krijgt en wat jou gelukkig maakt, hoe beter. Zorg dat je die inzichten krijgt en maak gebruik van de mensen om je heen. Daar zul je de rest van je carrière profijt van hebben.

Finanxe Academy

De Finanxe Academy is dé plek voor professionals die klaar willen zijn voor de toekomst. Van young talents tot leiders die de toekomst bepalen.

Ontdek meer
arrowarrow

Lees verder