14 oktober 2024

Eindejaarstips BTW & BTW wijzigingen 2024

In deze blog bespreken we enkele cruciale eindejaarstips voor de BTW en de belangrijkste wijzigingen die per 1 januari 2025 ingaan. Deze informatie is essentieel voor ondernemers om het jaar 2024 fiscaal optimaal af te sluiten en goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan.

Belangrijke eindejaarstips BTW

1. Tijdige BTW-suppletie: Dien vóór 1 april 2025 een BTW-suppletie in als blijkt dat er te weinig BTW is afgedragen over 2024. Hiermee voorkomt u belastingrente.

2. Keuze aangifteperiode: Overweeg of kwartaal- of maandaangifte het meest voordelig is voor uw situatie. Kwartaalaangifte vermindert administratieve lasten, terwijl maandaangifte gunstiger kan zijn bij structurele BTW-teruggaven.

3. Ambtshalve BTW-teruggave: Controleer of er in de afgelopen vijf jaar te veel BTW is afgedragen. Voor het jaar 2019 kunt u nog tot 31 december 2024 een verzoek om ambtshalve vermindering indienen.

4. BUA-correctie: Let op de toepassing van de BUA bij verstrekkingen aan relaties en personeel. Corrigeer de BTW-aftrek als de waarde per persoon meer dan € 227 bedraagt.

5. Oninbare debiteuren: Vraag BTW terug van facturen die een jaar na opeisbaarheid nog openstaan. Dit kan via de reguliere BTW-aangifte.

6. 90%-verklaring bij BTW-belaste levering: Voor onroerende zaken geleverd in 2023 met optie voor BTW-belaste levering, moet vóór 28 januari 2025 een 90%-verklaring worden uitgereikt aan de verkoper en de Belastingdienst.

Belangrijke BTW-wijzigingen per 1 januari 2025

1.      Verhoging 9% BTW naar 21% BTW voor  agrarische goederen en diensten

Het gaat bijvoorbeeld om pootgoed bestemd voor de teelt van groenten en fruit, rundvee, schapen, geiten en varkens, beetwortelen en rondhout. Een volledige opsomming is opgenomen in Tabel I behorende bij de Wet op de omzetbelasting 1968. Het algemene tarief van 21% gaat met ingang van 1 januari 2025 ook gelden voor het opfokken van dieren en het opkweken van planten. Voor de volledigheid merken wij op dat voor voedingsmiddelen en sierteeltproducten (zoals bloembollen, bloemen en planten) het verlaagde BTW-tarief van 9% in stand blijft.

2.      De kleineondernemersregeling (KOR) in de BTW gaat veranderen

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling BTW uitgebreid.

KOR flexibeler: eis 3 jaar verdwijnt

Vraag vóór 4 december 2024 om beëindiging KOR

Vanaf 1 januari 2025 komt deze driejaarstermijn te vervallen. Ondernemers die al hebben verzocht om toepassing van de KOR en voor wie de driejaarstermijn niet is verstreken, kunnen de nieuwe wetgeving benutten. Zij kunnen de Belastingdienst namelijk verzoeken om vanaf 1 januari 2025 de KOR niet meer toe te passen. De ondernemer moet dan wel uiterlijk 3 december 2024 het verzoek aan de Belastingdienst hebben ingediend.

KOR en vaste inrichting

Een andere wijziging is dat buitenlandse ondernemers met een vaste inrichting in Nederland de KOR niet meer kunnen toepassen.

Europese KOR

Nieuw is dat de regeling ook kan worden toegepast door in een andere EU-lidstaat gevestigde ondernemer. Deze wijziging volgt uit wijzigingen in de BTW-richtlijn, waardoor ook in Nederland gevestigde ondernemers gebruik kunnen maken van deze vrijstelling in andere EU-lidstaten. Hiervoor dient een separaat verzoek te worden gedaan bij de Nederlandse Belastingdienst, en dient per kwartaal een opgaaf te worden gedaan van de omzet. Vanaf 1 januari 2025 is het dus mogelijk de KOR aan te vragen voor EU-landen waarmee een ondernemer zakendoet. De ondernemer bepaalt zelf voor welke EU-landen hij de KOR aanvraagt. De ondernemer hoeft in die landen dan geen BTW-aangiftes te doen. Wel moet hij ieder kwartaal de Nederlandse Belastingdienst een overzicht (opgaaf) verstekken van de omzet die hij in het voorgaande kwartaal in de EU heeft behaald.

Om per 1 januari 2025 de Europese KOR te mogen toepassen, moeten BTW-ondernemers zich uiterlijk 3 december 2024 hebben aangemeld bij de Belastingdienst.

3.      Aanpassing plaats van dienst regels voor virtuele diensten

Per 1 januari 2025 wordt voor virtuele diensten de BTW voortaan verschuldigd in de EU lidstaat waar de afnemer (ondernemer of consument) woont of is gevestigd in plaats van waar deze diensten materieel worden verricht

4.      Wijziging margeregeling voor antiek-, kunst- en verzamelvoorwerpen

Vanaf 1 januari 2025 vervalt de aanvullende margeregeling meer voor k(unst)a(ntiek)v(erzamelobjecten)-goederen.

5.      BTW en servicekosten

Vanaf 1 januari 2025 moet gehandeld worden volgens het nieuwe vastgoedbesluit.

Het is raadzaam om:

  • Per huurovereenkomst te beoordelen welke servicekosten worden doorberekend

  • Na te gaan of sprake is van zelfstandige BTW-belaste prestaties of prestaties die het BTW-regime van de verhuur volgen

  • Tijdig in gesprek te gaan met huurders over de wijzigingen

Deze veranderingen kunnen grote gevolgen hebben voor de BTW-positie van verhuurders en de kosten voor huurders. Het is daarom belangrijk om de impact van deze wijzigingen goed te analyseren en waar nodig tijdig actie te ondernemen.

4.      Samenloopvrijstelling geblokkeerd bij aandelentransacties

Met ingang van 1 januari 2025 wordt toepassing van de samenloopvrijstelling geblokkeerd bij verkrijging van aandelen in een vastgoedlichaam.

Deze ontwikkeling kan het interessant maken om nog voor 1 januari 2025 aandelen in een vastgoed-bv te kopen.

5.      Kavelruilvrijstelling overdrachtsbelasting wordt aangescherpt

De vrijstelling kan met ingang van 2025 niet langer worden toegepast op de verkrijging van woningen of rechten waaraan deze zijn onderworpen. Andere opstallen komen alleen nog in aanmerking voor de vrijstelling als zij voor ten minste 90% bedrijfsmatig ten behoeve van de landbouw geëxploiteerd worden (de landbouweis). Bovendien geldt een voortzettingseis gedurende tien jaar.

Het is cruciaal om de btw  eindejaarstips en aankomende wijzigingen in acht te nemen bij uw fiscale planning. Door tijdig actie te ondernemen, kunt u uw BTW-positie optimaliseren en goed voorbereid het nieuwe jaar ingaan.

Wil je het uitgebreide artikel lezen? Klik dan hier.

Auteur

Carola van Vilsteren, eigenaar van Vilsteren BTW advies. Volg Carola ook voor het meest recente nieuws omtrent BTW.

Lees verder