De 7 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprekDe 7 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Deze keer geen 7 tips maar 7 vragen! En wel de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Doe er je voordeel mee, want een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen het wel of niet binnenslepen van jouw droombaan. Grote kans dat deze vragen voorbij komen tijdens je sollicitatiegesprek, denk vast na over jouw antwoord en maak een positieve, zelfverzekerde en overtuigende indruk!
1. ‘Vertel eens iets over jezelf’
Bij een groot deel van alle sollicitatiegesprekken is dit de aftrap. Een mooie gelegenheid om jezelf voor te stellen en alvast wat van jezelf te laten zien. Bedenk van tevoren wat je wilt vertellen. Je hoeft niet je hele levensverhaal uit de doeken te doen, maar wat zijn belangrijke momenten geweest in je leven en je carrière? Houd het positief en benadruk in je verhaal wat jou onderscheidt van andere kandidaten.
2. Waarom wil je bij ons werken, wat weet je over onze organisatie?
Met deze vraag wordt duidelijk in hoeverre jij je hebt voorbereid op het gesprek. Heb je de website bekeken en het jaarverslag gelezen? Kun je iets vertellen over de historie en strategie van de organisatie? Het is mooi als jouw verhaal daarop aansluit en je daarnaast kunt aangeven wat jouw toegevoegde waarde is. Durf informatie te vragen. Heb je iets gelezen waarover je meer wit weten, vraag het, want daarmee laat je zien dat je geïnteresseerd bent!
3. Wat spreekt je aan in deze functie?
Ook hiermee checkt de interviewer in feite je voorbereiding. Weet jij wat de functie inhoudt en kun je toelichten waarom het je aanspreekt? Benoem een aantal voor jou positieve onderdelen van de functie, waarbij je natuurlijk gebruik kunt maken van de taken en verantwoordelijkheden die in de vacature worden beschreven. Vraag gerust om extra informatie als je bepaalde dingen nog niet weet.
4. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Het is goed om jezelf te kennen. Niet alleen om deze vraag te kunnen beantwoorden, maar ook om vooraf en tijdens een sollicitatiegesprek in te schatten of de functie echt bij je past. Ben jij een perfectionist en heb je daardoor moeite om beslissingen te nemen? Of houd je van afwisseling en ben je snel op dingen uitgekeken? Bedenk vooraf welke sterke en zwakke punten je wilt noemen en koppel ze aan wat voor deze functie belangrijk is. Zorg voor concrete voorbeelden bij de kwaliteiten en zwaktes die je noemt. Wees eerlijk over je minder sterke punten. Buig ze niet gelijk om naar een compliment voor jezelf, maar geef liever eerlijk aan wat je erdoor geleerd hebt.
5. Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
Een mooie gelegenheid om je gesprekspartner ervan te overtuigen jou aan te nemen! Dit is de vraag waarbij je de verbinding kunt leggen tussen de functie en jezelf. Vertel niet alleen je eigen verhaal en lees ook niet alleen het profiel voor, maar leg de link tussen jou en deze functie. Vertel bijvoorbeeld over successen die je in het verleden behaald hebt en die ook in deze functie naar voren komen. Het is daarbij slim om jezelf ten opzichte van andere kandidaten te profileren, waarin ben jij onderscheidend? Waarom ben jij van toegevoegde waarde voor deze organisatie?
6. Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Past deze baan bij jouw ambities en jouw carrière pad? Dat is wat de interviewer met deze vraag wil achterhalen. We zien nog wel eens dat mensen geneigd zijn hier een antwoord te geven waarvan ze denken dat de werkgever dat wil horen. Dat is niet nodig. Ook als je nog niet precies weet wat je wilt of als je graag elke paar jaar wat nieuws doet, kun je dat vertellen. Benoem op welke punten je jezelf wilt ontwikkelen, wat je nog wilt leren en wat voor jou belangrijk is.
7. Heb je zelf nog vragen?
Dit is vaak de afsluitende vraag van een gesprek en een mooie final chance om jezelf te laten zien. Stel geen standaard vragen maar vraag vanuit je eigen nieuwsgierigheid naar dingen waar je echt geïnteresseerd in bent. Zorg dat je vragen relevant zijn en dat je het antwoord niet makkelijk op internet had kunnen vinden. Bedenk vooraf: welke informatie heb jij nodig om te kunnen beslissen of je voor deze organisatie wilt werken, of deze functie past bij jou? Zorg dat je het antwoord op die vragen hebt gekregen. Denk aan vragen over de sfeer binnen de organisatie, samenwerking met collega’s en mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te groeien.