18 juli 2024

Even voorstellen: docent Dick de Waard

Elke financial krijgt met duurzaamheid en het bijbehorende rapporteren te maken

Met de komst van de European Green Deal in 2015 en de gelieerde richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) uit 2022, moeten bedrijven rapporteren over duurzaamheid. Dick de Waard is op dit gebied aan de Finanxe Academy verbonden om finance professionals mee te nemen in de wet- en regelgeving, algemene ontwikkelingen en wat ze zoal tegen kunnen komen in hun werk.

Met Rijksuniversiteit Groningen als verbindende factor kwam Karin van der Velde, destijds programmamanager van de Finanxe Academy, enkele jaren geleden in contact met Dick de Waard (67). Zo is het balletje richting een samenwerking gaan rollen. “Karin en ik troffen elkaar bij de RUG. Voor de Finanxe Academy was zij op zoek was naar een docent op het gebied van duurzaamheid en de bijbehorende rapportages en wet- en regelgevingen die ook financials raken. Het contact met Finanxe verliep meteen erg prettig en soepel. Inmiddels heb ik vier trainingen gegeven, telkens aan een groep vrij jonge, leergierige Finanxe-professionals.”

Rijke carrière

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, beleeft Dick nog veel plezier aan het ondernemen, onderzoeken en lesgeven. In 1995 richtte de Assenaar DAW 2.0 BV op, destijds in het leven geroepen als onderdeel van zijn partnerschap binnen Ernst & Young. Dick over zijn loopbaan: “Ik ben van oorsprong accountant en heb ruim 35 jaar bij Ernst & Young gewerkt. Als partner moet je een eigen BV hebben, dat werd DAW 2.0 BV. Vanaf 1992 werk ik tevens voor de RUG. Ondanks dat ik binnen de RUG in juni 2023 met emiraat ging, ben ik er sindsdien anderhalve dag per week aan verbonden. Het werk is te leuk.” Dick zette binnen Ernst & Young onder meer de service line Climate Change & Sustainability Services op, wat nu booming business is. Bij de RUG promoveerde hij. Als hoogleraar was hij tot zijn emeritaat verantwoordelijk voor de accountantsopleiding. Met DAW 2.0 BV legt hij zich toe op de wetgeving rondom duurzaamheidsverslaglegging en het geven van lezingen, cursussen en workshops, maar ook concrete participatie in assuranceteams.

Ik werk veel met gerichte voorbeelden en casuïstiek

Gerichte cursussen

De wetgeving van Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om vanaf 2024 transparant te rapporteren over de duurzaamheidsimpact van hun activiteiten op mens en milieu. Hierin zijn drie thema’s belangrijk: Environment (milieu), Social (sociaal) en Governance (bestuur), samen ESG genoemd. Tijdens de cursus ‘Ondernemen met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)’ neemt Dick de financial professionals van Finanxe mee in de mondiale, Europese en Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Dit past hem als een jas. “De cursus kan elke keer anders zijn, want de wereld verandert snel binnen dit thema. Ik begin altijd met het creëren van een algemeen beeld, maar toets tevens wat het kennisniveau onder de financials is en met wat voor ondernemingen zij te maken hebben. Vanuit daar gaan we de diepte in. Wat houdt de Europese regelgeving precies in? Wat zijn de risico’s en kansen voor bedrijven? Wat merk je als financial? Dit doe ik aan de hand van gerichte voorbeelden en casuïstiek. Daarin begin ik groot en eindig ik klein. Ik richt me op beursgenoteerde bedrijven tot kleine ondernemingen en de gevolgen die de EU-richtlijn voor organisaties en de bijbehorende ketens heeft.”

Impact op de keten

CSRD werkt in de hele keten van ondernemingen door. Zo worden kleine leveranciers steeds meer en vaker op hun impact beoordeeld door grotere partijen die moeten rapporteren. Dick komt met enkele voorbeelden. “Als een grote onderneming de CO2-uitstoot wil reduceren en daarin deels afhankelijk is van het transportbedrijf waarmee wordt samengewerkt, kan zo’n vervoerder worden gebeld met de vraag wat zíj eraan doen. Ook als het om grondstoffen of halffabricaten gaat, kan dit naar voren komen. Grote ondernemingen kunnen dus keuzes gaan maken in met wie ze wel of niet willen samenwerken. Of als een vertegenwoordiging bij een klant komt aanrijden met vijf lease auto’s. Dat wordt niet altijd meer geaccepteerd.” De keten is dus essentieel, aangezien in elk onderdeel ervan vragen naar voren kunnen komen. Daarin gaat het niet alleen om rapporteren, ziet ook Dick. “Het gaat tevens om verantwoording. Hoe en waar wordt iets gemaakt? Als er onderdelen uit Azië komen, kan dat onder een vergrootglas liggen. Banken kunnen financieringen laten afhangen van de duurzaamheid van ondernemingen. Wil je geld lenen? Prima, maar wat doe je zoal qua duurzaamheid en CO2-reductie? Het is niet langer puur ethisch of sociaal, maar het heeft ook financieel invloed op de businesscase van een onderneming. Interessant voor financials die ermee gaan werken. Een controller speelt in het rapporteren een rol in het verzamelen van data en informatie. Gevoelsmatig een mooie extra uitdaging in het invullen van hun beroep.”

Bedrijven moeten in beweging komen en als financial speel je daar een rol in

Op de hoogte blijven

Met een goed gevoel kijkt Dick terug op de cursussen die hij voor de Finanxe Academy heeft gegeven. “Het waren hele positieve sessies met jonge, leergierige cursisten”, gaat hij verder, “waarbij het voornaamste doel is om de financials bewust te maken van het feit dat ze ermee in aanraking gaan komen. De meeste cursisten hebben weinig tot geen ervaring met de materie, wat de cursus erg leerzaam maakt. Bedrijven moeten in beweging komen en als financial speel je daar een rol in. Persoonlijk vind ik overigens dat de ontwikkelingen traag gaan. Je ziet zelfs dat organisaties als Shell en Unilever hun verwachtingen naar beneden afstellen en voorzichtiger rapporteren. Dat is jammer. ‘We zijn maar een kleine onderneming’, hoor ik mensen ook wel eens zeggen. Wat maakt het uit? Onze planeet verandert en daar dragen we allemaal aan bij. Als financial kun je binnen bedrijven impact hebben in het zo lang mogelijk leefbaar houden ervan.” Op de slotvraag of Dick nog tips heeft voor financials om op de hoogte te blijven van de meest recente ontwikkelingen binnen dit thema, moet hij lachen. “Lees de krant! Er gebeurt zoveel. Zelf lees ik de publicaties van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en brengen we vanuit de RUG elk kwartaal een digitaal essay uit. Bekijk een webinar, doe mee aan een seminar en volg iemand als Folkert van der Molen op LinkedIn. Folkert is binnen deze thematiek echt een doorgeefluik.” Een laatste tip vanuit Finanxe dan maar? Volg ook Dick de Waard!

Lees verder