Even voorstellen: docent vitaliteit Jeroen BoumanEven voorstellen: docent vitaliteit Jeroen Bouman
“Alles draait om energie, balans en het maken van goede keuzes”
Als finance professional heb je regelmatig een drukke agenda en dagen dat je veel op kantoor bent. Hoe zorg je er dan voor dat je energiek bent, genoeg beweegt en ook na een intensieve werkdag zin hebt om iets te ondernemen? Finanxe en Jeroen Bouman van Werk Atleet hebben de handen ineengeslagen, waarbij Jeroen binnen de Finanxe Academy lesgeeft over vitaliteit in de breedste zin van het woord. In gesprek met een health freak.
In 2017 richtte de in Den Bosch woonachtige Jeroen Bouman (31) samen met jeugdvriend Joep Rovers het bedrijf Werk Atleet op. Wat begon met bootcamps voor organisaties, is uitgegroeid tot een sterk en volwaardig team met onder meer voedingsspecialisten, slaapcoaches, bewegingswetenschappers en mindfulness- en ademhalingsinstructeurs. Jeroen over het ontstaan van zijn bedrijf: “Na het doorlopen van de sportacademie in Tilburg ben ik Sportkunde gaan studeren aan het hbo. Hier leerde ik veel over gezondheid, vitaliteit, voeding, welvaartsziektes en ondernemen. De combinatie tussen vitaliteit en ondernemen sprak mij erg aan. Joep Rovers, een goede jeugdvriend van mij, werkte in die periode bij Heineken. Een sportieve jongen, met wie ik vroeger veel voetbalde. Na een werkdag was hij echter uitgeblust. Hij had geen zin meer om te bewegen of te sporten. In onze gesprekken daarover werd de kiem gelegd voor de oprichting van Werk Atleet.”
Mensen in beweging krijgen
Samen met Joep start Jeroen het bedrijf Werk Atleet, met als metafoor dat werken topsport is en je met flink wat zaken rekening moet houden om energiek te zijn en om balans te houden. “Onze kracht is om mensen in beweging te krijgen”, gaat Jeroen verder, “wat zich primair uitte in het geven van bootcamps. Wat we echter merkten was dat vooral sportieve mensen meededen. We wilden meer impact en zijn aan andere concepten gaan werken. Tegenwoordig bieden we zowel dagevents als acht-wekelijkse programma’s aan op het gebied van werken als een atleet, stressbestendigheid en vitaal leiderschap. Via Dennis Leusveld, die als coach ook voor Finanxe werkt, kwam ik in contact met Finanxe. ‘We zoeken nog iemand die training kan geven over vitaliteit’, zei hij. Zo is het balletje gaan rollen.”
Maatschappelijke thema’s
Het contact met Finanxe verloopt direct heel prettig, aldus Jeroen. Hij vindt het mooi dat er vanuit het bedrijf aandacht is voor belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals mentale gezondheid en stress op de werkvloer. “Binnen Finanxe werken veel young professionals. Onder jongeren en starters is bekend dat mentale problemen op de loer liggen, gedragen door maatschappelijke druk en het altijd maar aan staan. Tegenwoordig krijgen jongeren op een dag net zoveel prikkels als in een jaar tijd in de middeleeuwen. Even uitstaan en niks doen is er amper bij. Afhankelijk van de groep waar ik training aan geef, ga ik dieper in op bepaalde onderwerpen en vraagstukken. Finanxe geeft daarbij goed aan waar hun behoefte ligt, waarbij we inzoomen op de groep en thematiek. Wanneer is het voor hun een succes? En wat is daarvoor nodig? Aangevuld met mijn kennis en ervaring, komen we telkens tot een volwaardige training.”
Werken als een atleet
De zogeheten masterclass vitaliteit die Jeroen binnen de Finanxe Academy verzorgd, gaat over werken als een atleet. Jeroen over de training: “Het zijn eigenlijk drie stappen die op een werkdag terugkeren: de warming-up, de wedstrijd en de cooling-down. We doorlopen de dag, dus vanaf het moment dat je ogen opengaan tot de uren op het werk en het afsluiten van de dag. Veel mensen snoozen en pakken na het ontwaken meteen hun mobiel erbij. Dan begin je met een achterstand. Of ze eten tijdens een werkdag niet goed, bewegen amper en komen niet in aanraking met daglicht. Theorie en praktijk gaan hand in hand. Ik leg het nodige uit over acute en chronische stress, ons ontspanningssysteem en de biologische klok, maar we oefenen ook met fysieke weerstand, ademhaling en koudetraining.”
Patronen doorbreken
Het nodige valt en staat volgens Jeroen met het doorbreken van patronen en het aanleren van andere gewoontes. Tijdens de training wil hij zoveel mogelijk eye openers geven. “Ik vertel bijvoorbeeld wat de negatieve impact van snoozen is. Of meteen je mobiel pakken als je wakker wordt. Het heeft invloed op je interne systeem. Ik daag de deelnemers uit om minimaal één intentie te formuleren, denk aan eerder naar bed gaan, wandelen in de pauze of een ander eetpatroon hanteren. Hoe richt je de werkdag in en zorg je ervoor dat je in chaos of drukte toch het overzicht weet te behouden? Alles draait om energie, balans en het maken van goede keuzes. En uiteindelijk ben jij het meest belangrijk he? Jij bent niet de baan, maar jij bent iemand met een baan.”
“We oefenen met fysieke weerstand, ademhaling en koudetraining”
Enkele simpele tips
Als voorvechter voor het belichten van iemands mentale gezondheid, is het de missie van Jeroen om mensen in te laten zien dat gas terugnemen en uit kunnen staan essentieel is, waarbij hij het volledige potentieel van zijn trainees wil benutten. “Het is zo belangrijk om af en toe even niks te doen. Dat wil ik aantonen. Energie hebben en houden, daar gaat het om. Als je energie hebt, kun je veel aan.” Jeroen geeft tenslotte een paar simpele tips die kunnen helpen om de (werk)dag beter door te komen. “Als je de kans hebt, ga dan naar buiten. Daglicht zorgt ervoor dat je biologische klok goed werkt. Als je een zittend beroep hebt, verplicht jezelf dan om te staan. Dit kan door een wekkertje te zetten. Ga kort naar buiten of wandel door het kantoor. Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Een laatste tip is de ademhalingsoefening one breath break. Het is een simpele ademoefening, waarbij je eenmaal heel diep inademt, dit vasthoudt en met een zucht uitademt. Het helpt om focus terug te krijgen.”