05 september 2024

Gemeente Heerenveen zoekt een Strategisch Adviseur Financiën

‘Je hebt een financiële spilfunctie binnen de organisatie’

Gemeente Heerenveen is relatief klein, maar heeft flinke ambities en dito uitdagingen. Een gouden plak om te werken, vinden Irene Baard (Afdelingshoofd Maatschappelijke Ontwikkeling) en Mariska Derksen (Strategisch Adviseur Financiën voor het Fysiek Domein). Binnen het Sociaal Domein is ruimte voor een Strategisch Adviseur Financiën. Irene en Mariska gaan dieper in op deze verantwoordelijke rol.

Er zijn de nodige ontwikkelingen in het maatschappelijke veld, zo ook binnen gemeente Heerenveen. Koren op de molen voor interim afdelingshoofd Irene Baard (55). “Ik houd wel van een uitdaging”, begint ze, “en die zijn er momenteel genoeg bij de gemeente.” Mariska Derksen (52) trad in mei 2023 bij de gemeente in dienst als strategisch adviseur financiën. Ze nam een vracht aan ervaring mee, aangezien ze eerder relevante functies bekleedde bij onder meer gemeente Westerveld en gemeente Zwartewaterland. Mariska: “Ik kom oorspronkelijk uit de accountancy. In 2005 maakte ik de stap naar de overheid. Bij gemeente Heerenveen werk ik, vanuit Financiën, voor het Fysieke Domein. Elk domein heeft een eigen strategisch adviseur op financieel vlak. De nieuwe collega wordt mijn sparringpartner.”

Brede financiële kennis

Het Sociaal Domein houdt zich bij gemeente Heerenveen bezig met zaken als jeugd, welzijn en decentralisaties. Als strategisch adviseur financiën draag je bij aan de financiële gezondheid en toekomstbestendigheid van de organisatie. Irene en Mariska zoomen in op de zwaartepunten van de functie. Mariska: “Je moet brede financiële kennis hebben, aangezien je leidend bent in de planning- en controlcyclus, waar de perspectiefnota, jaarrekening, begroting en de voor- en najaarsrapportage onder vallen. Je haalt relevante informatie op bij stakeholders, moet het totaalplaatje voor je zien en op basis daarvan adviseren richting alle onderdelen. Kennis van BBV (Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten, red.) helpt daarbij. Eigenlijk ben je constant bezig met het vertalen van de financiën naar de organisatie. Risico’s inschatten, doorberekeningen maken, zaken toetsen en voorstellen schrijven en beoordelen hoort daar allemaal bij.”

Je kennis moet breed zijn, want je bent onder meer leidend in de P&C-cyclus.

“Het is echt een spilfunctie”, gaat Irene verder, “waarbij het besef er moet zijn dat geld een middel is en geen doel. Hoe gaan we om met de schaarse financiële middelen die we hebben? Het is financieel spannend, zeker met het landelijke zogeheten ‘Ravijnjaar 2026’ dat voor ons ligt. Je moet kijken naar wat er landelijk gebeurt en dat overbrengen naar de gemeente. In een politiek speelveld moet je op strategisch vlak verbinding hebben met de organisatie en financiële keuzes en gevolgen inzichtelijk maken. Sparren en spiegelen is daarin belangrijk. Je werkt met ervaren beleidsadviseurs, maar hebt tevens contact met de Provincie, met de audit-commissie én je zit aan tafel bij de wethouders, het college van B&W en de gemeenteraad. Als gesprekspartner moet je dus flexibel zijn en op diverse niveaus kunnen schakelen.”

Samenwerken

De afdeling waar de nieuwe strategisch adviseur onder valt kent onder meer een projectcontroller, experts financiën, enkele specialisten en de financiële administratie. Er wordt verantwoording afgelegd aan de teamleider financiën. Irene: “Samenwerken is essentieel. Je bent voor mij een klankbord, je zult veel overleggen met collega-strategen en daarnaast deel je alles met de expert financiën binnen het domein.” Mariska knikt: “Het contact met de expert is cruciaal. De expert zorgt onder meer voor de voorbereiding van rapportages en doet de budgethoudergesprekken. Als strategisch adviseur begeleid je de expert. Je bent een twee-eenheid en vult elkaar aan. Er is wekelijks overleg, ook met het hele team financiën trouwens.”

Landelijke ontwikkelingen breng je over naar de gemeente.

Uitdagingen

In gezamenlijkheid worden er dus stappen gemaakt. Dat is nodig, want gemeente Heerenveen stevent vanaf 2025 af op een tekort in gelden. “Het jaar erna, 2026, wordt een zogeheten ravijnjaar. Als strateeg kun je meedenken en adviseren rondom de financiële uitdagingen die eraan zitten te komen”, aldus Irene. Hieraan gelieerd heeft gemeente Heerenveen het project Duurzaam Gezond Financieel Perspectief opgezet, waar je als strategisch adviseur een rol in speelt. Mariska: “Met dit plan van aanpak anticiperen we op de naderende negatieve begrotingssaldi. Het is een van de opgaven waar we mee te maken krijgen. We hebben veel op ons bordje, maar zijn gevoelsmatig op de goede weg. Zo hebben we recent de ‘week van de begroting’ gehad, waarbij we beleidsmedewerkers, programmaleiders en themaverantwoordelijken bij elkaar hebben gezet en in één week tijd de teksten voor de begroting hebben geschreven.”

Integrale advisering

Op de vraag wat voor type persoon bij deze functie past en welke competenties helpen om deze rol optimaal in te vullen, zijn beide dames duidelijk. “Naast de taken die binnen jouw domein vallen, moet je alle domeinen kunnen verbinden en tot een sterke integrale advisering komen. Je weegt zaken af, rekening houdend met alle invalshoeken en vakgebieden. Een hele opgave, waarbij je over de werkzaamheden heen moet kunnen kijken. De uitkomsten van je werk zijn echter tastbaar. Je helpt de gemeente verder. Eigenlijk moet je de financiën leuk maken voor de inhoudelijke medewerkers van Maatschappelijke Ontwikkeling”, zegt Irene. Wat daarbij helpt, is analytisch sterk en proactief zijn. Dat laatste uit zich in het werk ophalen uit de organisatie en inspelen op wat je ziet en hoort. “En je moet hard op de inhoud en zacht op de relatie zijn”, aldus Irene. Mariska vult haar aan: “Goed kunnen communiceren en samenwerken is een must. Verder moet je een hands-on mentaliteit hebben en niet te snel nee zeggen, maar zaken afwegen en kijken naar wat wél mogelijk is”.

De sfeer is open en laagdrempelig. We helpen elkaar graag.

De mens op één

Een mooie bijkomstigheid is dat je naast een baan met impact én uitstekende voorwaarden uit de Cao Gemeenten, in Heerenveen een gouden plak (plek) hebt om te werken, waar de mens op nummer één staat. En dat met 21 dorpen en unieke natuur nabij, op een steenworp van Thialf, SC Heerenveen, een grote turnhal en de vele mooie bedrijven. “De sfeer is hier open en laagdrempelig. We helpen elkaar graag. We werken hard, maar er is ook ruimte voor gezelligheid. Bijvoorbeeld in onze nieuwe huiskamer, waar je collega’s op een ontspannen manier ontmoet, lekker luncht of een potje tafelvoetbal speelt”, aldus Mariska afsluitend.

Interesse of vragen?

Directe interesse of heb je vragen naar aanleiding van de vacature? Neem contact op met Business Consultant Irene.

Lees verder