12 juni 2025

LeidersVandaag over het Academy Good to Great Program

Wat je leert in het programma neem je mee in je werk- én privéleven

Sinds enkele jaren werkt Finanxe nauw samen met Bas Mennink en Dennis Leusveld, de drijvende krachten achter LeidersVandaag. In een tweeluik zoomt Bas in op hun rol in het Good to Great Program en het Leadership Management Program van de Finanxe Academy. In dit artikel deelt Bas zijn visie en invloed op het tweejarige Good to Great Program.

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen in een snel veranderende wereld? Bij Finanxe begint dat met regie nemen over je groei en carrière. Het Good to Great Program helpt je daarbij op weg. Samen met LeidersVandaag uit Deventer biedt Finanxe een ontwikkelpad dat verder gaat dan kennis alleen. Mede-eigenaar Bas Mennink: “Wij houden ons bezig met organisaties die een people first-strategie hanteren. Wij geloven dat een werkomgeving waarin de nadruk ligt op iemands welzijn en behoeften, een gevoel van waardering oplevert. En daarmee meer betrokkenheid en werkgeluk. Bedrijven waar dit gebeurt renderen overigens ook beter.”

“De kernvraag is: wie ben je?”

De handen ineenslaan

Het eerste contact tussen LeidersVandaag en Finanxe ontstond via een gedeelde trainingslocatie. “Dit contact voelde meteen goed. We deelden dezelfde visie op persoonlijke groei, zelfbewustzijn en leiderschap”, vertelt Bas. De prettige connectie krijgt een concreet vervolg. Bas en zijn compagnon Dennis geven sindsdien mede vorm aan het Good to Great Program. “Een relatie opbouwen is essentieel in het programma. In een tijd waarin technologische ontwikkelingen hard gaan, is het menselijke aspect belangrijk. Wij trainen op identiteitsniveau, met als kernvraag: wie ben je?”

Van wie ben ik naar dit is wie ik ben

In het programma begeleiden Bas en Dennis jonge finance professionals twee jaar in hun persoonlijke ontwikkeling. LeidersVandaag verzorgt meerdere masterclasses over zelfkennis, communicatie en persoonlijk leiderschap. “Het begint met jezelf kennen, zodat je beter contact kunt maken met de wereld om je heen.” In het eerste programmajaar ligt de focus op bewustwording en reflectie. In jaar twee gaat het over durven uitspreken: wie ben ik, wat heb ik nodig, waar wil ik naartoe? “Die kracht van expressie is belangrijk. Niet alleen in je werk, maar ook privé. Het gaat om universele principes die in alle facetten van het leven bruikbaar zijn.”

“Reflectie betekent ook eerlijk zijn over iets wat je liever niet onder ogen ziet”

Regie nemen over je ontwikkeling

Bas ziet dat startende professionals vaak in een afwachtende modus zitten. “Ze komen uit de schoolbanken en wachten af wat er van hen verwacht wordt. Maar: je zit hier niet als student, je bent professional. Je mag dus zelf regie nemen.” Dit is een uitnodiging en vraagt om een andere mindset. Op school moest je iets doen, op je werk wil iets doen. Een groot verschil, zegt Bas. “In beginsel is het voor veel deelnemers wennen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun groei. Wij geven daar ruimte voor. Niet alles staat vast. Jij bepaalt mede wat eruit komt.” Wat Bas tevens terugziet: deelnemers vinden het soms spannend of ‘zweverig’. “Het is doorgaans voor het eerst dat ze écht naar zichzelf kijken.”

Reflectie als groeiversneller

Naast zelfinzicht is reflectie een cruciaal onderdeel van het programma. “Leven bestaat uit gedragspatronen. Die leveren bepaalde resultaten op. Als je andere resultaten wilt, moet je iets veranderen en daar heb je reflectie voor nodig.” Volgens Bas betekent reflectie tevens dat je eerlijk bent over dingen die je liever niet onder ogen ziet. “Dat roept af en toe weerstand op. Maar in een veilige omgeving is het niet erg om kwetsbaar te zijn. Dat is juist krachtig.” De vertrouwelijke sfeer die Bas en Dennis bieden, zorgt ervoor dat deelnemers zich openen. “Ze durven meer van zichzelf te laten zien en krijgen daar zelfvertrouwen voor terug. Deelnemers zeggen vaak: ‘dit ben ik en dat is oké’. Het effect daarvan is overal toepasbaar.”

“Een relatie bouw je niet met likes – die bouw je live”

Van oordeel naar inzicht

Een ander leereffect dat Bas signaleert is dat de professionals leren om met een open blik naar anderen te kijken. “Je beseft dat achter elk gedrag een verhaal zit. In plaats van te oordelen, krijg je toegang tot dat verhaal. Dat maakt samenwerken veel effectiever.”

In een digitale wereld is die menselijke connectie extra waardevol. En daarin verschilt deze generatie van de vorige. “De jonge generatie is mondig en direct. Ze weten wat ze vinden. Maar het kost soms tijd om te ontdekken dat je samen iets creëert. Een relatie bouw je niet met likes – die bouw je live.”

Opvolging geven aan de masterclasses

LeidersVandaag probeert inzichten ook na de trainingsdagen levend te houden. “Een trainingsdag is niet één dag. Die werkt liefst maanden door. De vraag is hoe je het geleerde actief houdt in je werk?” Ook Finanxe speelt daarin een rol. Business consultants blijven in contact met deelnemers en volgen hun ontwikkeling. “We laten deelnemers op de eerste dag een brief aan zichzelf schrijven. Die krijgen ze later terug. Dan zien ze wat er echt veranderd is”, zegt Bas tot slot.

Klaar om jezelf te ontwikkelen? Niet alleen als finance professional, maar ook als mens? Meld je aan voor het Good to Great Program. Want great worden, begint met jezelf.

Lees verder