06 november 2024

Programmamanager Janneke Boersma zoomt in op de Finanxe Academy

“‘De Academy heeft een centrale plek binnen Finanxe, daar ben ik erg trots op'”

Een jaar geleden begon Janneke Boersma als Programmamanager van de Finanxe Academy aan haar tweede avontuur binnen de organisatie. Janneke zit dicht op het vuur, want deze mooie rol combineert ze met het docentschap aan de Academy of Business & Leadership aan NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. In een openhartig interview kijkt ze terug op het afgelopen jaar, de plek die de Academy inneemt binnen Finanxe en waar ze zoal aan werkt.

Janneke werkt jarenlang als Financial Professional voor Finanxe, totdat ze besluit om in dienst te treden bij haar laatste opdrachtgever. In 2021 gaat ze als docent aan de slag aan NHL Stenden. Om een mogelijke samenwerking tussen de hogeschool en Finanxe te bespreken, zit ze om tafel met oud-collega’s Martijn Bakker (algemeen directeur) en Joyce Lammers (director people & culture). Op een later moment krijgt ze de vraag of ze terug wil keren om Programmamanager te worden. “En nu zijn we alweer een jaar verder”, begint Janneke, “waarbij ik overigens nog steeds lesgeef aan NHL Stenden. Deze combinatie is voor mij om meerdere redenen perfect. Ik blijf dankzij beide functies bijvoorbeeld erg goed op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen het financiële vakgebied.”

Nieuwe programma’s

Omdat alles vrij nieuw is voor Janneke, is ze met name de eerste maanden bezig om de organisatie en specifiek de Finanxe Academy te leren kennen. “Het was in beginsel een kwestie van aftasten en investeren. Wat doen we, waar staan we en wat hebben we nodig? Het is goed om hierin de samenwerking met mijn directe collega Annet Moes te noemen. In haar functie als programma- & projectcoördinator hebben we veelvuldig contact met elkaar. We doen het echt samen, sparren veel en delen onze ideeën. We hebben de bestaande programma’s onder de loep genomen en kwamen tot de conclusie dat de stap van junior naar medior/senior vrij uitdagend is. Met het toevoegen van het Controlling Driven Program hebben we eerdergenoemde stap kleiner gemaakt. Als vervolg daarop hebben we het Data to Advice Program toegevoegd. Begin dit jaar hebben we dit uitgerold. De leerlijnen sluiten nu beter aan en de eerste reacties erop zijn erg positief”, aldus Janneke.

Feedback ontvangen

Dat de programma’s inmiddels aansluiten en in balans zijn, komt mede door het ontvangen van feedback. Op dat vlak is er geregeld interactie met de finance professionals. “Het is essentieel om hun behoeftes inzichtelijk te krijgen. Vragen om feedback is hierin erg nuttig. We willen het niveau van de programma’s en onderliggende masterclasses hoog houden en soms kun je het verschil maken door enkele kleine aanpassingen te doen. Als een masterclass iets meer werkvormen of interactie nodig heeft óf juist meer verdieping kan gebruiken, dan gaan we daarmee aan de slag.”

‘Dankzij het vragen om feedback kunnen we onszelf continu verbeteren’

De beste docenten

De Finanxe Academy moet een gezellige én veilige plek zijn om te leren, zegt Janneke. Dit werkt twee kanten op. Enerzijds vraagt het om gedreven finance professionals, maar ook de docenten spelen hier logischerwijs een cruciale rol in. “Zij kunnen het verschil maken”, gaat Janneke verder, “waarbij ik kan zeggen dat we met geweldige trainers werken. Hun kennisniveau is hoog, maar ze zijn tevens in staat om de connectie met de professionals te maken. Je moet er iets van opsteken, maar geïnspireerd worden is net zo belangrijk. Om het net even anders te doen, proberen we in diverse trainingen een soort special effect toe te voegen.”

Meerwaarde voor professionals

Naast het implementeren van extra programma’s in de Finanxe Academy, zijn er gedurende het eerste jaar van Janneke meerdere aanpassingen geweest. Janneke hierover: “Los van de bestaande programma’s, de masterclasses en alle e-learnings via GoodHabitz, bieden we jaarlijks inmiddels verschillende opfristrainingen aan, met name op fiscaal gebied en rondom relevante wet- en regelgevingen. Prinsjesdag is zo'n moment dat aanleiding geeft tot een opfristraining. Aansluitend daarop werken we samen met Sdu. Sdu heeft met JES! Knowledge een digitale databank ontwikkeld, waar al onze finance professionals toegang tot hebben. Met de komst van de Europese richtlijn CSRD – ook wel bekend als ESG – zijn bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Ik besteed veel tijd aan het goed borgen ervan binnen de academy. Sdu richt zich met JES! Knowledge nadrukkelijk op CSRD, de CSRD-criteria en alle relevante wet- en regelgevingen, en reikt naast een praktische handleiding diverse tools aan die specifiek op CSRD gericht zijn. Dit is erg waardevol voor onze finance professionals die steeds vaker met dit onderwerp te maken krijgen.” Met de programma’s van de Finanxe Academy ben je onder werktijd bezig met je persoonlijke ontwikkeling. Je werkt zowel aan je inhoudelijke kennis (hard skills), als aan de eigenschappen die je als individu meebrengt. “Naast het vakinhoudelijke gedeelte is er aandacht voor de professionele en persoonlijke ontwikkeling. De soft skills spelen net als de hard skills een belangrijke rol. Op beide vlakken kun je groeien.”

Learn, grow, be you.

De Finanxe Academy is dé plek voor professionals die klaar willen zijn voor de toekomst.

Elk programma bestaat uit verschillende masterclasses en wordt versterkt door digitale trainingen en assessments via GoodHabitz. Werk je bij Finanxe? Dan neem je automatisch deel en ben je verzekerd van een plek.

Meer weten over de Finanxe Academy?
arrowarrow

Lees verder